FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: identifikacija žrtava Domovinskog rata

OSIJEK, 5. srpnja 2005. (Hina) - Na osječkom Medicinskom fakultetudanas su u nazočnosti potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji,branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosorpredstavljeni rezultati identifikacije sedam osoba, žrtava Domovinskograta, ekshumiranih u masovnim i pojedinačnim grobnicama.
OSIJEK, 5. srpnja 2005. (Hina) - Na osječkom Medicinskom fakultetu danas su u nazočnosti potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor predstavljeni rezultati identifikacije sedam osoba, žrtava Domovinskog rata, ekshumiranih u masovnim i pojedinačnim grobnicama.

Riječ je o posmrtnim ostatcima osoba ekshumiranih na vukovarskom Novom groblju, u Ćelijama, Dalju u Hrvatskoj i Sremskoj Mitrovici u SiCG, a identifikacija je obavljena klasičnim postupkom i postupkom DNA.

Izrazivši sućut članovima obitelji identificiranih osoba, ministrica Kosor je rekla kako potraga za nestalim i zatočenim osobama "neće prestati sve dok se ne rasvijetli sudbina i zadnjega nestalog".

U izjavi novinarima istaknula je kako nakon današnje identifikacije Hrvatska još traži 1148 nestalih i zatočenih osoba te da će se taj postupak nastojati ubrzati.

"Vjerujem da ćemo u Vladi ubrzo izići s nekim novim prijedlozima i mjerama kako bi se što je više moguće ubrzao postupak traženja", kazala je Kosor. Dodala je kako je broj identificiranih osoba, ekshumiranih iz masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju, gdje je ekshumirano 938 žrtava, povećan na 798 osoba.

Podsjetila je da je u Hrvatskoj do sada otkriveno 140 masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata te najavila da će se u procesu obilježavanja mjesta masovnih grobnica u srpnju obilježiti mjesto jedne grobnice u Šibensko-kninskoj županiji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas je za posjeta Osijeku u Domu Hrvatske vojske uručila računala za 42 obitelji s osmero i više djece u Osječko-baranjskoj županiji. Time je u sklopu projekta tog Ministarstva nabave računala za višečlane obitelji, računala dosada dobilo 479 obitelji, od utvrđene 523 obitelji s osmero i više djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙