FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici uklanjaju križeve s berlinskog prijelaza Charlie

BERLIN, 5. srpnja 2005. (Hina/AP) - Radnici su u utorak počeliuklanjati polje križeva s bivše berlinske kontrolne postaje Charlienakon što je jedan privatni muzej izgubio na sudu pravo da zadržizemljište gdje je napravio spomen park ljudima ubijenim naistočnonjemačkoj granici za vrijeme Hladnog rata.
BERLIN, 5. srpnja 2005. (Hina/AP) - Radnici su u utorak počeli uklanjati polje križeva s bivše berlinske kontrolne postaje Charlie nakon što je jedan privatni muzej izgubio na sudu pravo da zadrži zemljište gdje je napravio spomen park ljudima ubijenim na istočnonjemačkoj granici za vrijeme Hladnog rata.

Radnici su prvo pokrili spomen-ploče s imenima žrtava i odnijeli ih, a zatim su počeli uklanjati 1.067 križeva.

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se unatoč kiši na tom bivšem prijelazu između Istočnog i Zapadnog Berlina. Neki od njih su uzvikivali "Izdajice domovine!".

Četiri muškarca nakratko su se lancem vezala za križeve, ali su se nakon razgovora s policijom odvezali.

"Dobrovoljno smo se odvezali jer ovo ne bi trebalo eskalirati, iako smo vrlo bijesni", rekao je jedan od prosvjednika.

Privatni muzej dobio je rok do utorka da kupi zemlju na kojoj je postavio spomen obilježja u listopadu. Međutim, nije uspio prikupiti 43 milijuna dolara potrebnih za kupnju.

Memorijal se sastojao od obnovljenog dijela Berlinskog zida i teških drvenih križeva postavljenim u spomen ljudima ubijenim na istočnonjemačkoj granici između 1961. i 1989.

Prijelaz Charlie uspostavila je američka vojska 1961. nakon što je Istočna Njemačka zatvorila svoju granicu. To je bio glavni prijelaz preko kojeg su strani turisti, diplomati i vojno osoblje ulazili i izlazili iz sovjetskog sektora tog podijeljenog grada, sa znakovima upozorenja napisanima velikim crnim slovima: "Vi izlazite iz američkog sektora".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙