FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 19. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

JERUZALEM - Izraelski i palestinski čelnici dogovorili su da se domovi židovskih doseljenika u pojasu Gaze unište u sklopu povlačenja Izraelaca s tog područja, objavila je u nedjelju američka državna tajnica Condoleezza Rice. "Izraelske i palestinske vlasti dogovorle su se da kuće doseljenika treba ukloniti. Stoga će zajednički raditi na njihovu rušenju i čišćenju terena", rekla je Rice, koja se nalazi u posjetu Izraelu i Zapadnoj obali, na konferenciji za novinare u Jeruzalemu. Dodala je da će obje strane "poduzeti nužne korake i koordinirati akcije, tamo gdje je to potrebno, kako bi osigurale uspješno razdvajanje i stvorile pretpostavke za ekonomsku održivost i nadu palestinskog naroda". Palestinski dužnosnici pojasnili su kako žele da se obiteljske kuće u 21 židovskom naselju u Gazi unište i da se na njihovom mjestu izgrade nove, pogodnije za velike palestinske obitelji.

BEIRUT - U nedjelju je počela završna faza libanonskih parlamentarnih izbora u kojoj će birači sa sjevera zemlje odlučiti hoće li antisirijska muslimanska koalicija ovladati parlamentom. Izbori, koji se odvijaju četiri vikenda za redom, prvi su libanonski izbori nakon 30-godišnje nazočnosti sirijske vojske koja se povukla u travnju. Izbori na sjeveru zemlje, gdje se više od 100 kandidata bori za 28 zastupničkih mandata, odlučit će hoće li u parlamentu sa 128 zastupnika većinu imati antisirijska politička opcija prvi puta od građanskog rata 1975.-1990. godine.

SARAJEVO - Voditelj misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Douglas Davidson izjavio je kako je BiH u pravu kada traži da se počinitelji svih ratnih zločina u toj zemlji procesuiraju pred njenim sudovima, bez obzira na eventualno dvostruko državljanstvo. U izjavi što ju je u nedjelju objavio sarajevski "Dnevni avaz" veleposlanik Davidson ističe kako bi europsko zakonodavstvo u ovakvim slučajevima trebalo imati primat nad nacionalnim ustavima. "Iako je pitanje izručenja osumnjičenih za ratne zločine integrirano u ustave Hrvatske i Srbije i Crne Gore, mora se imati na umu da su one potpisnice Europske konvencije koja sadrži odredbe o izručenju građana drugim zemljama. Znači da se rješenje problema može naći na europskoj razini. Moguće je i da se problem riješi na načelima na kojima se to radi kada je riječ o Haškom tribunalu", kazao je američki diplomat.

RIM - Papa Benedikt XVI. u nedjelju je tijekom angelusa pozvao na veću solidarnost s izbjeglicama, govoreći uoči Međunarodnog dana izbjeglica koji se obilježava u ponedjeljak 20. lipnja odlukom Ujedinjenih naroda kako se ne bi zaboravilo stanje u kojem žive milijuni izbjeglica u cijelome svijetu. Ovogodišnji Međunarodni dan izbjeglica obilježava se pod nazivom "Hrabrost da se bude izbjeglicom". Kršćanska zajednica se, rekao je Benedikt XVI., "osjeća bliskom onima koji žive te bolne uvjete" i pozvao je kršćane na još veću solidarnost prema izbjeglicama. Pošto izbjeglice žive izvan svoje domovine, neka im Crkva bude domovinom, poručio je Papa.

SANTIAGO - Dvadesetogodišnji student povijesti umjetnosti priznao je u nedjelju da je ukrao skulpturu francuskog kipara Augusta Rodina, no ubrzo je pušten nakon što je rekao da je samo želio testirati sigurnosne mjere u Nacionalnom muzeju finih umjetnosti. Luis Onofray uzeo je statuu "Adelin torzo" s izložbe u četvrtak navečer i idućeg dana otišao na policiju rekavši da ju je našao u grmlju u parku nedaleko muzeja. Vrijedna statua vraćena je neoštećena. Tužitelj Andres Baytelman izjavio je da je Onofray tijekom ispitivanja priznao da je uzeo brončanu skulpturu kako bi "dokazao ranjivost muzeja".

BUDVA - Vlasnik izdavačke kuće "Koha" i poznati kosovski analitičar Veton Suroi izjavio je kako "Crna Gora više ne smije biti talac neriješenog statusa Kosova i odnosa Beograda i Prištine, jer je to gubljenje vremena". Govoreći na međunarodnom seminaru posvećenom budućnosti Kosova u Budvi, koji je okupio parlamentarce iz Europske unije i Jugoistočne Evrope, Suroi je istakao da se Crna Gora drži kao talac neriješenog statusa Kosova na paradoksalan, neproduktivan i bizaran način. "Čekanje da Srbija riješi problem je gubljenje vremena i to je shvatila i međunarodna zajednica. Jasno je da se ne mogu držati kao taoci ni Kosovo ni Crna Gora, a ni Crna Gora od Kosova, već da se mora ići prirodnim putem", kazao je Suroi.

VARŠAVA - Poljska će ugostiti 300 studenata iz 80 država koji će se natjecati na 17. informatičkoj olimpijadi (IOI) koja se od 18. do 25. kolovoza održava u gradu Nowy Sacz na jugu Poljske. "Već godinama poljski su studenti među najboljim natjecateljima i prema CNN-u najaktivniji su studenti informatike", izjavio je poljski ministar obrazovanja Piotr Sawicki, prenosi poljska novinska agencija PAP. Međunarodna informatička olimpijada jedno je od najcjenjenijih natjecanja tog tipa u svijetu.

RIM - Esuli, talijanski izbjeglice iz Istre i Dalmacije, tuže talijansku državu zbog niskog obeštećenja, koje su dobili ili još čekaju na njeg, za nekretnine koje su morali napustiti na prostoru tadašnje Jugoslavije, piše u nedjelju Corriere della Sera. Američki odvjetnik talijanskog podrijetla, Giovanni De Pierro, pokreće u ime oko 200 talijanskih izbjeglica postupak protiv talijanske države zbog manjkavog obeštećenja i drži da je vrijednost koju bi trebali dobiti njegovi štićenici oko 20 milijuna eura. Nije to primjer tipične kolektivne legalne akcije kakve su poznate u SAD, jer je svaka obitelj priča za sebe, ali je riječ o kolektivnoj tužbi protiv talijanske države, navodi list.

JERUZALEM - Izrael se u nedjelju javno ispričao Sjedinjenim Državama zbog prodaje oružja Kini što je izazvalo oštre kritike Washingtona i ohladilo tradicionalno dobre i čvrste veze između američkih i izraelskih sigurnosnih službi. "Nije moguće prikriti krizu između Izraela i Sjedinjenih Država u odnosu na vojno-sigurnosnu industriju. Činimo sve što je moguće kako bismo je prevladali", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom za izraelski radio. Sukob je izbio kad je Izrael prodao bespilotne letjelice tipa Harpy i drugu naprednu vojnu tehnologiju Kini što je u Pentagonu izazvalo strah od poremećaja ravnoteže snaga i pojačanja prijetnje Taiwanu kojeg Peking smatra svojom odmetnutom pokrajinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙