FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SOFIA - Oporbena Socijalistička stranka vodi na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, no s nedovoljnom većinom da bi izbacila iz ureda bivšeg kralja i sadašnjeg premijera. Nakon 97.51 posto prebrojanih glasova, socijalisti osvajaju 31.17 posto, a stranka premijera Simeona Sakskoburgotskog 19.91 posto glasova, objavilo je Državno izborno povjerenstvo. Čelnik socijalista Sergei Stanišev proglasio je pobjedu i najavio da kreće u formiranje vladajuće koalicije. "Dobili smo povjerenje birača", rekao je Stanišev na konferenciji za novinare. "Spremni smo sastaviti vladu i pregovarat ćemo sa svim demokratskim strankama kako bi osigurali većinu u parlamentu", dodao je.

TEHERAN - Novi iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u nedjelju da je spreman sastaviti koalicijsku vladu s konzervativcima i članovima reformističke oporbe. "Vrijeme natjecanja je završeno, svakome koji mi iskreno želi pomoći u razvoju ove zemlje želim dobrodošlicu u svoju vladu", rekao je Ahmadinedžad tijekom posjeta mauzoleju velikog duhovnog vođe ajatolaha Ruhollaha Khomeinija u južnom Teheranu, a prenijela je iranska televizija. Njegova velika pobjeda na predsjedničkim izborima i poraz umjerenog klerika Hašemija Rafsanjanija zadala je veliki udarac reformistima.

SARAJEVO - Zagrepčanin Hrvoje Polan, fotoreporter novinske agencije France Presse (AFP) teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se u subotu dogodila kod Zenice, prenose u nedjelju sarajevski dnevni listovi. Polan je stradao kad je vozilo Peugeot 206 kojim je upravljao sletjelo s ceste te se više puta prevrnulo. Pretpostavlja se da je Polan pokušavao izbjeći vozilo koje je dolazilo iz suprotnog smjera i pretjecalo tako da je prešlo na njegov kolni trak. Dežurni liječnik u zeničkoj bolnici Ibrahim Šišić izjavio je kako je Polan zadobio ozljedu jednog kralježnog pršljena, podlaktica obje ruke te ozljede glave s velikim hematomom.

TEHERAN - Iransko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u nedjelju zapadne zemlje da ne donose unaprijed sud o novom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu i priopćilo je da se nuklearna politika Irana neće mijenjati. Zapanjujuća pobjeda Ahmadinedžada na predsjedničkim izborima u petak izazvala je kritike na Zapadu koji strahuje da će ultrakonzervativni teheranski gradonačelnik zauzeti tvrdi stav u vanjskoj politici, posebice glede napetih nuklearnih pregovora koje Iran vodi s Europskom unijom. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi rekao je da neće biti velikih promjena u vanjskoj politici.

DUBAI - Saudijski liječnici uspješno su razdvojili egipatske sijamske blizance u Medicinskom centru kralja Abdulaziza u Ryadhu tijekom operacije koja je trajala 12 sati, objavili su u nedjelju saudijski listovi. Zahvat je obavio 35-člani medicinski tim predvođen dr. Abdullahom Al-Rabeeom. Blizanci, Ala i Walae rođeni 19. ožujka, bili su spojeni ramenima i trbuhom. Operaciju je ranije posebnim ukazom odobrio saudijski prestolonasljednik Abdullah bin Abdulaziz.

SARAJEVO - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Porter Goss boravio je u subotu u Sarajevu gdje se tijekom nenajavljenog posjeta sastao s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Almirom Džuvom, tvrdi u nedjelju sarajevski "Dnevni avaz". Boravak prvog čovjeka CIA-e nije potvrdio nijedan službeni izvor, ali "Avaz" ističe kako je informacija potpuno točna i provjerena. Ovaj list na naslovnici donosi fotografiju američkog vojnog zrakoplova kojim je Goss doputovao u Sarajevo iz Tirane gdje je boravio u četvrtak i petak.

BANJA LUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine službeno je potvrdila da je vlasnik pošiljke hladnog oružja zaplijenjene početkom prošlog tjedna kineski državljanin Li Hongsheng kojem je dozvola boravka u BiH istekla još 30. travnja 2004. godine. U kontejneru iz Kine koji je upućen na adresu tvrtke 'Hua Din' iz Brčkoga u vlasništvu Li Hongshenga a bio je eklariran kao 'roba široke potrošnje', djelatnici Sektora za sprovođenje carinskih propisa UIO pronašli su oko deset tisuća noževa, tri tisuće metalnih 'boksera', više stotina 'šurikena' i 'nunčaka' kao i druga neprijavljena roba, među kojom, kako se neslužbeno saznaje, i 1,5 kilograma srebra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙