FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napoleon se trudio naučiti engleski

LONDON , 4. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Zbačeni francuski car Napoleon jetijekom izgnanstva na otočiću Svetoj Heleni počeo učiti engleski,jezik svog starog neprijatelja koji je uništio njegove carske ambicije- moći će se vidjeti na izložbi koja se uskoro otvara u Londonu.
LONDON , 4. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Zbačeni francuski car Napoleon je tijekom izgnanstva na otočiću Svetoj Heleni počeo učiti engleski, jezik svog starog neprijatelja koji je uništio njegove carske ambicije - moći će se vidjeti na izložbi koja se uskoro otvara u Londonu.

Naime, pariška Napoleonova fondacija je u svrhu izložbe koja će se u povodu 200. godišnjice bitke kod Trafalgara otvoriti u londonskom pomorskom muzeju, Britancima posudila Napoleonove bilješke o učenju engleskog jezika.

Čini se da je Napoleon prije svega želio znati što britanske novine pišu o njemu.

Francuski grof Las Cases, koji se predao Englezima nakon poraza kod Waterlooa 1815. godine i kasnije služio Napoleonu na Svetoj Heleni, diktirao je bivšem caru rečenice na francuskom koje je on potom marljivo prevodio na engleski služeći se rječnikom.

"To mu je bilo teško jer je Engleska bila neprijatelj Francuske. Ali on nije nužno bio nužno protu-engleski raspložen", otkriva povjesničar u pomorskom muzeju Peter Hicks.

Izložba posvećena britanskom admiralu Nelsonu i Napoleonu otvara se u četvrtak u sklopu proslava 200. godišnjice bitke kod Trafalgara, gdje je britanska flota 21. listopada 1805. porazila udruženu francusko-španjolsku flotu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙