FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trafalgar označio početak stoljetne engleske prevlasti na morima

LONDON, 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Bitka kod Trafalgara, čija će se200. obljetnica u utorak proslaviti u Velikoj Britaniji, označila jekraj Napolenova sna o osvajanju Engleske i početak stoljetne britanskeprevlasti na svjetskim morima.
LONDON, 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Bitka kod Trafalgara, čija će se 200. obljetnica u utorak proslaviti u Velikoj Britaniji, označila je kraj Napolenova sna o osvajanju Engleske i početak stoljetne britanske prevlasti na svjetskim morima.

No, Engleska je u toj bitki izgubila najvećeg junaka u povijesti, admirala Horatija Nelsona.

Nakon prekida primirja, koje su Francuska i Engleska, tada zakleti neprijatelji, zaključile u Amiensu 1803., Napoleon je čekao prigodu da zauzme Veliku Britaniju i dočekao ju je u listopadu 1805., kada je francusko-španjolska flota pod zapovijedanjem admirala Pierrea-Charlesa Villeneuvea s 33 broda ispred rta Trafalgara, nedaleko od Cadixa, napala Kraljevsku mornaricu pod zapovijedanjem admirala Nelsona, koja je imala 27 brodova.

Bitka je završila nadmoćnom pobjedom britanske mornarice, koja nije izgubila nijedan brod, ali je izgubila Horatia Nelsona, koji je umro u 47. godini od posljedica ranjavanja. Njegove su zadnje riječi postale legendarne: "Bogu hvala, ispunio sam svoju zadaću."

Nelsonov kip krasi jedan od glavnih londonskih trgova, Trafalgar Square, a nedavno istraživanje BBC-ja pokazalo je da je u srcima Britanaca odmah iza Winstona Churchilla.

Ratni brodovi počeli su se u subotu okupljati ispred engleske obale u najvećoj mornaričkoj paradi koja će se održati u utorak u nazočnosti kraljice Elizabete II., a u sklopu niza

svečanosti organiziranih povodom obilježavanja 200. obljetnice bitke

kod Trafalgara. Ukupno se očekuje 156 brodova iz više od 40 ispred mornaričke baze Portsmouth kako bi sudjelovali na svečanosti obilježavanja pobjede admirala Horatia Nelsona nad francuskom i španjolskom flotom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙