FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štovatelji Stonehengea rano u utorak proslavljaju ljetni solsticij

LONDON , 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Oko 20.000 druida i ostalihštovatelja Stonehengea, pretpovijesne megalitičke konstrukcije krajSalisburyja u Engleskoj, okupit će se u utorak rano ujutro kako biproslavilo ljetni solsticij.
LONDON , 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Oko 20.000 druida i ostalih štovatelja Stonehengea, pretpovijesne megalitičke konstrukcije kraj Salisburyja u Engleskoj, okupit će se u utorak rano ujutro kako bi proslavilo ljetni solsticij.

Glasnogovornik Udruge druida izjavio je kako zbog lijepog vremena očekuje izniman događaj koji će i ove godine privući mnoge.

Pretpovijesni spomenik otvoren je za javnost cijele godine, no ljetni solsticij znatiželjnicima pruža rijetku mogućnost da hodaju između 20 tona teških kamenih blokova te da ih dodirnu.

Druidi, koji korijene vuku od keltskoga svećeničkog staleža u Galiji i Britaniji, u Stonehenge stižu u velikom broju vjerujući da je to mjesto bilo središte njihove vjere prije više od 2.000 godina.

Znanstvenici smatraju da su dva vijenca kružno poredanih kamenih blokova izgrađena između 3000 i 1600 godine prije Krista, no ne mogu se složiti je li mjesto bilo hram, mjesto gdje su se pokapali mrtvi, mjesto namijenjeno kultu Sunca ili je služilo za druge duhovne svrhe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙