FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska i Njemačka poručile Rusiji da ne može zaustaviti širenje EU-a

SVETLOGORSK, 3. srpnja 2005. (Hina) - Čelnici Francuske i Njemačkekazali su u nedjelju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da jeproširenje Europske unije pitanje o kojem odlučuje ona sama, a neRusija.
SVETLOGORSK, 3. srpnja 2005. (Hina) - Čelnici Francuske i Njemačke kazali su u nedjelju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je proširenje Europske unije pitanje o kojem odlučuje ona sama, a ne Rusija.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u Svetlogorsku, ljetovalištu na ruskom dijelu Baltika, na marginama obilježavanja 750. godišnjice grada Kalinjingrada.

Rusija je bila zabrinuta što je širenje Unije u posljednjem valu zahvatilo i bivše kremaljske satelite i neki su ruski dužnosnici pomislili kako bi kriza izazvana europskim ustavom i zajedničkim proračunom bila odlična prilika da se zaustavi daljnje širenje EU-a.

"Problemi s ustavom i proširenjem, to su problemi za zemlje članice EU-a", rekao je njemački kancelar Gerhard Schroeder na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Putinom i Chiracom. "To nema ništa s našim strateškim partnerstvom s Rusijom", naglasio je.

Unatoč nesuglasicama oko proširenja, Putin, Schroeder i Chirac ostavili su dojam dobrih prijatelja kojima je ugodno u zajedničkom društvu.

Ponovno će se okupiti na summitu G8 u škotskom Gleneaglesu koji se održava od 6. do 8. srpnja.

Chirac je kazao da čelnici G8, nakon teških pregovora, "napreduju" prema dogovoru o klimatskim promjenama, no nije rekao kakvom.

Što se Iraka tiče, još jednog važnog pitanja koje će biti na dnevnom redu u Gleneaglesu, Putin je rekao da se dosadašnje kritike američke invazije, koje je uputio niz zemalja uključujući Francusku, Rusiju i Njemačku, ne bi smjele naći na putu budućnosti Iraka.

"Sve razlike oko Iraka trebale bi se ostaviti prošlosti. Moramo se ujediniti sa Sjedinjenim Državama, s onima koji pokušavaju promijeniti situaciju u Iraku", rekao je ruski predsjednik.

Francuski predsjednik Jacques Chirac istaknuo je pak "aktivnu ulogu" Rusije u razvoju odnosa s Iranom. "Pozdravljam aktivnu ulogu Rusije u razvoju Irana za koji želim da bude miran", rekao je Chirac.

Govoreći o reformi UN-a, Putin je kazao da će Rusija podržati svaki "razuman" plan reformi koji dobije većinsku potporu. "Važno je da reforma ne dovede do podjela i sukoba", dodao je.

Podržao je također njemačke napore da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, u čemu mu se pridružio i francuski predsjednik Jacques Chirac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙