FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moldavija od Rusije traži da povuče vojnike iz Dnjestra do kraja godine

KIŠINJEV, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Moldavski parlament je upetak jednoglasno glasovao da se Rusiji da rok do kraja 2005. da izseparatističke regije Dnjestar u Moldaviji povuče svoje vojnike.
KIŠINJEV, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Moldavski parlament je u petak jednoglasno glasovao da se Rusiji da rok do kraja 2005. da iz separatističke regije Dnjestar u Moldaviji povuče svoje vojnike.

Dnjestar, teritorij ne kojem se govori ruski, odcijepio se od Moldavije, koja pripada rumunjskom govornom području, 1990. godine a dvije su strane vodile kratak rat 1992. godine.

Rusija je dugo vremena davala prešutnu potporu de facto neovisnosti Dnjestra i zadržala oko 1200 vojnika u regiji radi nadzora oko 20.000 tona sovjetskog oružja i streljiva.

"Ruska federacija do kraja 2005. treba dovršiti povlačenje svog vojnog kontingenta i oružja iz dnjestarske regije", kaže se u izjavi koju je prihvatilo 96 od 101 zastupnika moldavskog parlamenta. Petorica zastupnika bila su odsutna.

Predsjednik odbora za vanjske poslova u donjem domu ruskog parlamenta, Konstantin Kosachev, izjavio je da glasovanje moldavskog parlamenta neće ništa postići.

"To je pokušaj da se nametne novi plan koji je potpuno prihvatljiv jednoj strani i apsolutno neprihvatljiv drugoj strani, rekao je Konstantin Kosachev na ruskoj televiziji.

Moldavski predsjednik Vladimir Voronjin, koji želi Moldaviju izvući iz sfere utjecaja Moskve i priključiti europskoj matici, zatražio je od Europske unije da pomogne okončati 15-godišnju pat-poziciju.

Tijekom posjeta Bruxellesu Voronjin je od EU-a zatražio da pomogne u nadzoru 450 kilometara duge granice Dnjestra s Ukrajinom, koju on smatra područjem krijumčara i trgovaca oružjem.

Moldavski parlament je također podržao mirovni plan ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka po kojem bi Dnjestar dobio autonomiju unutar Moldavije a međunarodni promatrači bi nadzirali opće izbore u Dnjestru ove godine.

Dnjestarske vlasti su prethodno tražile ravnopravnu uniju s Moldavijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙