FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iračke snage sigurnosti muče zarobljenike

LONDON, 3. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Iračke snage sigurnosti teško kršeljudska prava u borbi protiv pobunjenika, objavio je u nedjeljubritanski list The Observer.
LONDON, 3. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Iračke snage sigurnosti teško krše ljudska prava u borbi protiv pobunjenika, objavio je u nedjelju britanski list The Observer.

List otkriva da paravojne specijalne postrojbe vode mrežu tajnih pritvornih centara diljem Iraka u kojima se na različite načine muči i zlostavlja zarobljene iračke pobunjenike.

Iračke postrojbe djelomično se financiraju američkom i britanskom pomoći, piše list.

Britanska ministarstva vanjskih poslova i obrane izrazila su "duboku zabrinutost" zbog tog izvješća i osudila svako zlostavljanje zatvorenika kao "neprihvatljivo". Iračka vlada o slučaju je pokrenula istragu.

Nove optužbe pojavile su se i protiv američkih vojnika u Iraku.

Irački veleposlanik pri UN-u Samir Sumaida'ie optužio je u subotu u članku u The New York Timesu Sjedinjene Države za "hladnokrvno" ubojstvo svojeg nećaka Mohameda al-Sumaida'ie u zapadnom iračkom gradu Hadithe prije tjedan dana.

U drugom slučaju u kojem su se američke snage u Iraku ponovo našle na meti optužbi je ubojstvo muškarca koji je posjedovao iračko i švicarsko državljanstvo. Prošlog tjedna su ga, dok je boravio u posjetu obitelji u Iraku, ubili američki vojnici kada je preticao vojni konvoj, potvrdilo je u subotu švicarsko ministarstvo vanjskih poslova.

U međuvremenu, u Iraku je tijekom vikenda poginulo više od 50 ljudi, a milijuni stanovnika Bagdada u petak su ostali bez vode na temperaturama koje su se kretale oko 45 stupnjeva jer su pobunjenici oštetili trafostanicu koja strujom opskrbljuje sustav za opskrbu vodom.

Također, u nenajavljeni posjet Bagdadu u nedjelju je doputovao američki državni tužitelj Alberto Gonzales kako bi, prema službenom priopćenju o svrsi njegova boravka u Iraku, iračkim kolegama ponudio pomoć u reformi iračkog pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙