FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Svijet - za tjedan od 4. do 10. srpnja

ZAGREB, 3. srpnja 2005. (Hina) - Donosimo najavu važnijih događaja usvijetu za tjedan od 4. do 10. srpnja.
ZAGREB, 3. srpnja 2005. (Hina) - Donosimo najavu važnijih događaja u svijetu za tjedan od 4. do 10. srpnja.

Ponedjeljak, 4. srpnja

-----------------------

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić prima u oproštajni posjet veleposlanika Jacquesa Wunenburgera, šefa Delegacije Europske komisije u RH. (Ured Presjednika, 11.30 sati).

BEOGRAD - Nastavak suđenja za zločin na Ovčari. Za ubojstvo 200 ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice optuženo je 16 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka. U nastavku dokaznog postupka očekuju se novi svjedoci, a suđenje će trajati do srijede, 6. srpnja.

BEOGRAD - Nastavak suđenja Miloradu Ulemeku Legiji i suoptuženima za ubojstvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine. Suđenje će trajati petka, 8. srpnja.

LONDON - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer sudjeluje u javnoj raspravi o budućnosti Europske unije na Londonskoj školi za ekonomiju i političku znanost. Fischer bi se trebao sastati i s britanskim kolegom Jackom Strawom.

BERLIN - Njemački socijaldemokrati (SPD) usvajaju izborni program.

ALMA ATA - Kineski predsjednik Hu Jintao nastavlja posjet Kazahstanu.

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

SIRT, Libija - Sastanak šefova država 53 zemlje članice Europske unije (i 5. srpnja).

EDINBURGH - Novi prosvjedi antiglobalista u povodu summita G8 u škotskom Gleneaglesu od 6. do 8. srpnja.

SJEDINJENE DRŽAVE - Dan neovisnosti.

KOBE - Nastavlja se 7. međunarodni kongres o AIDS-u u Aziji i Pacifiku.

Utorak, 5. srpnja

------------------

BRUXELLES - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje na radnom doručku Zaklade Hans Seidel. Hrvatska šefica diplomacije održat će predavanje o članstvu Hrvatske u EU i očekivanoj koristi od tog članstva za Hrvatsku.

KOPENHAGEN - Posjet američkog predsjednika Georgea W. Busha (i 6. srpnja).

TUNIS - Parlamentarni izbori u Tunisu.

Srijeda, 6. srpnja

--------------------

BEOGRAD/SUBOTICA - Predsjednik RH Stjepan Mesić u službenom posjetu Srbiji i Crnoj Gori gdje će razgovarati s najvišim dužnosnicima te se susresti s predstavnicima hrvatske manjine.

LONDON - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan drži govor u londonskoj katedrali sv. Pavla o ciljevima UN-a nakon čega putuje na summit G8 u Škotskoj.

GLENEAGLES, Škotska - Summit skupine G8.

EDINBURGH - "Live 8" organizira besplatni koncert u želji da se čelnike skupine G8 potakne da pruže veću pomoć afričkim državama.

KOPENHAGEN - Američki predsjednik George W. Bush sastaje se s danskim premijerom Andersom Foghom Rasmussenom.

Četvrtak, 7. srpnja

--------------------

PRIŠTINA - Predsjednik RH Stjepan Mesić, koji boravi u službenom posjetu Srbiji i Crnoj Gori, na Kosovu će razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice te čelnicima kosovskih institucija, a sastat će se i s predstavnicima tamošnjih Hrvata.

BEOGRAD - Početak dvodnevnog suđenja Saši Radaku zvanom "Cetinje", optuženom za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine. Radak je posljednji uhićeni za taj zločin, a sudsko vijeće Veska Krstajića, nakon što Radak iznese svoju obranu, trebalo bi odlučiti o prijedlogu Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine o spajanju postupka protiv Radaka s postupkom koji se, od ožujka prošle godine, već vodi protiv 16 optuženih pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica" za taj zločin.

Petak, 8. srpnja

-----------------

PODGORICA/TIVAT - Predsjednik RH Stjepan Mesić u službenom posjetu Crnoj Gori.

Subota, 9. srpnja

------------------

DUBROVNIK - Neformalni sastanak ministara za europska pitanja zemalja jugoistočne Europe na kojem će sudjelovati hrvatska ministrica za vanjske poslove i europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović. Glavna tema sastanka bit će regionalna suradnja.

BERLIN - Kongres Zelenih.

Nedjelja, 10. srpnja

-----------------------

LUXEMBOURG - Referendum o Ustavu Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙