FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 23. lipnja

ZAGREB, 22. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 23. lipnja.
ZAGREB, 22. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 23. lipnja.

MONAKO - Počinje Crans Montana Forum (do 25.06.) na kojem će sudjelovati i hrvatski premijer Ivo Sanader. Osim toga, najavljeno je sudjelovanje ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, slovenskog ministra vanjskih poslova i predsjedatelja OESS-a Dimitrija Rupela, gruzijskog predsjednika Mihajla Sakašvilija i makedonskog premijera Vlade Bučkovskog te potpredsjednika Svjetske banke Jeana Francoisa Rischarda. Sanader će u petak sudjelovati na plenarnom zasjedanju a na svečanosti navečerće mu biti uručena Nagrada zaklade.

SARAJEVO - Pred Sudom BiH počet će suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću koji je zajedno s predsjednikom Ustavnog suda BiH Matom Tadićem, četvoricom braće Ivanković te profesorom Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravkom Lučićem, optužen za zloporabu položaja i pronevjere povezane s poslovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

Sadašnji predsjednik HDZ BiH, koji je s dužnosti člana Predsjedništva BiH smijenjen 29. ožujka odlukom Visokog predstavnika Paddija Ashdowna, osumnjičen je da je u svojstvu ministra financija Federacije BiH "Lijanovićima" protuzakonito omogućio oslobađanje od plaćanja carinskih pristojbi na uvoz mesa za što je, prema navodima optužnice, primio mito od oko 500 tisuća eura.

Mato Tadić također je optužen za zloporabu položaja i ovlasti te za primanje mita a braća Ivanković za davanje mita, poreznu utaju, krivotvorenje isprava i organizirani kriminal, a Zdravka Lučića, za kojega se tvrdi da je bio posrednik u podmićivanju, optužnica također tereti za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

BRUXELLES - Britanski premijer Tony Blair, čija zemlja 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om, zastupnicima u Europskom parlamentu bi trebao predstaviti program britanskog predsjedništva.

BRUXELLES - U Bruxellesu bi svoj ured trebala otvoriti Istarska županija, prva od regija s prostora jugoistočne Europe koja će imati takav ured u Bruxellesu. Urede u sjedištu Europske unije ima oko 300 europskih regija i gradova.

LONDON - Sastanak ministara vanjskih poslova osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8).

LONDON - Održava se sastanak Kvarteta koji obuhvaća SAD, EU, UN i Rusiju a posvećen je mirovnom procesu na Bliskom istoku. Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u srijedu izrazila želju da dijelom "kvarteta" postanu i Egipat i Saudijska Arabija kako bi i zemlje iz regije dobile ulogu u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Kvartet je 2003. godine sastavio mirovni plan nazvan "smjernice" koji je, međutim, ostao mrtvo slovo na papiru.

LONDON - Posjet glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera (i 24.06.).

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Tomislav Rubić

Prije podne: Domagoj Janković

Poslije podne: Sonja Djerasimović

Večer: Srđan Baković

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙