FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 16. lipnja

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak 16. lipnja.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak 16. lipnja.

BRUXELLES - Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će 16. i 17. lipnja na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu. Sanader će u četvrtak biti i na sastanku čelnika Europske pučke stranke, najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu iz čijih je redova desetak premijera europskih zemalja.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primit će ministra obrane Republike Mađarske Ferenca Juhasza (15 sati, dvorana Ante Starčevića, Hrvatski sabor).

BRUXELLES - Europski čelnici, koji će se u četvrtak i petak okupiti na summitu u Bruxellesu, morat će odgovoriti na dva ključna izazova pred kojima se danas nalazi EU - postizanje dogovora o dugoročnom financiranju zajedničkog proračuna, te budućnost europskog Ustava. Europska unija ušla je u ustavnu krizu nakon što su Francuska i Nizozemska na referendumima odbacile ustavni sporazum. Sada se očekuje da europski čelnici kažu što dalje s tim dokumentom, jer on ne može stupiti na snagu ako ga ne ratificiraju sve zemlje članice. Drugo pitanje u ovom trenutku je još teže - dogovor o Financijskoj perspektivi, okvirnom planu rashoda za razdoblje od 2007.-2013. godine. Zemlje članice se ne slažu kako rasporediti teret punjenja zajedničke blagajne. Prvi dan summita, koji počinje u četvrtak navečer, bit će posvećen pitanju ratifikacije Ustava, a u petak će se cijeli dan razgovarati o Financijskoj perspektivi.

SARAJEVO - Bivši predsjednik HDZ-a BiH Božo Rajić u svojstvu svjedoka obrane svjedočit će u nastavku suđenja bivšem članu Predsjedništva BiH i nekadašnjem predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću u slučaju "Hercegovačka banka". Očekuje se da se kao svjedok obrane na suđenju pojavi i bivši provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Tomislav Pervan.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

RAMALLAH - NATO će u Ramallah poslati svoje prvo izaslanstvo na razgovore s palestinskim vlastima. Izaslanstvo, koje predvodi nizozemski diplomat Ed Kronenburg sastat će se s palestinskim ministrom vanjskih poslova Nasserom al-Kidwom i glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ranije je pozvao Sjevernoatlantski savez da bude spreman poduprijeti eventualni arapsko-izraelski sporazum ako to od njega bude zatraženo.

DOHA - Donošenjem završne deklaracije završava se dvodnevni summit skupine G-77, koja okuplja 132 države u razvoju među kojima i Kinu. Sudionici skupa razgovarali su prvog dana o međunarodnoj pomoći državama u razvoju i o reformi Ujedinjenih naroda.

SHEFFIELD - Započinje dvodnevni sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa skupine G-8, na kojem će se razgovarati o organiziranom kriminalu i međunarodnom terorizmu.

Dežurni urednici:

Noć: Darko Vlahović

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Srđan Baković

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙