FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 14. lipnja

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 14. lipnja.
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 14. lipnja.

PARIZ - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sudjelovat će kao poseban gost na proljetnom zasjedanju Skupštine Zapadnoeuropske unije. Skupština Zapadnoeuropske unije najstarije je interparlamentarno tijelo koje se bavi europskom sigurnošću i obranom, a počela je s radom 1955. Danas u radu Skupštine sudjeluje više od 400 parlamentarnih predstavnika iz 37 zemalja, uključujući članice EU-a, europske države NATO-a, države jugoistočne Europe i Ukrajina. Hrvatsko parlamentarno izaslanstvo sudjeluje u radu Skupštine u statusu pridruženog partnera.

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) glavnog urednika tjednika "Hrvatski list" iz Zadra Ivice Marijačića i suradnika lista Markice Rebića, bivšeg obavještajca i predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost, kako bi se izjasnili o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda, podignutoj jer su u svom listu 18. studenoga 2004. objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću 19. prosinca 1997. (Sudnica I, 10:00 - 12:00 sati)

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) direktora tjednika "Hrvatsko slovo" iz Zagreba Stjepana Šešelja i bivšeg glavnog urednika lista Domagoja Margetića, kako bi se izjasnili o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda, podignutoj jer su 26. studenoga 2004. u listu objavili identitet i izvatke iz iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću 16. ožujka 1998. Margetić će se jedini morati izjasniti o krivnji prema dvije točke optužnice za nepoštivanje suda, zbog toga što je, unatoč nalogu ICTY-a, nastavio objavljivati iskaz istoga svjedoka u listu "Novo Hrvatsko slovo". (Sudnica I, 14:15 - 16:30 sati)

BEOGRAD- Na Specijalnom sudu za ratne zločine nastavlja se suđenje Milanu Buliću, optuženom za ratni zločin na Ovčari, protiv kojega je postupak u veljači zbog bolesti izdvojen od postupka protiv ostalih 16 optuženika kojima se sudi za isti zločin.

Optužnica Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine tereti Bulića da je u studenom 1992. godine prisilio ratne zarobljenike da prođu kroz špalir koji su ispred hangara formirali on i ostali optuženi pripadnici Teritorijalne obrane. Zarobljenici su bili fizički zlostavljani, udarani metalnim šipkama, drvenim palicama i kundacima, rukama i nogama po tijelu, čime su im nanesene teške tjelesne povrede, precizira se u optužnici.

LUXEMBOURG - Britanski premijer Tony Blair sastat će se s luksemburškim kolegom Jean-Claudeom Junckerom, predsjedavajućim EU-a, a nakon toga će otputovati u Pariz na sastanak s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom kako bi pripremili summit G8.

LONDON - Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj OESS-a Dimitrij Rupel u posjetu Velikoj Britaniji gdje se sastaje s britanskim MVP Jackom Strawom i u Chatham Houseu govori o ulozi OESS-a u srednjoj Aziji.

PARIZ - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan će se na kraju posjeta Francuskoj sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Tema razgovora dvojice dužnosnika bit će reforma UN-a.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Damir Muštović

Prije podne: Srđan Baković

Poslije podne: Sonja Djerasimović

Večer: Duška Gerić Koren

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙