FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska: Rat oko vode između seljaka i golfera

MADRID, 3. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Veliki dijelovi Španjoske teškosu pogođeni najgorom sušom u posljednjih 60 godina, ali u Murciji najugoistoku zemlje usred okoliša nalik na pustinju blješte sočno zelenigolf tereni odvojeni umjetnim stijenama od isušenih polja što ihokružuju.
MADRID, 3. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Veliki dijelovi Španjoske teško su pogođeni najgorom sušom u posljednjih 60 godina, ali u Murciji na jugoistoku zemlje usred okoliša nalik na pustinju blješte sočno zeleni golf tereni odvojeni umjetnim stijenama od isušenih polja što ih okružuju.

Usred luksuznih golf terena smješteno je čak i umjetno jezero. Domaće stanovništvo visoku ogradu od umjetnih stijena što razdvaja ispucalu zemlju od gustog zelenila golferskog igrališta nazivaju "zidom srama".

"Španjolska umire od žeđi, samo su male oaze luskuza pošteđene - golf tereni", uzrujava se list "El Mundo".

Broj golf igrališta se u Španjolskoj u proteklih pet godina više no udvostručio. U čitavoj zemlji ima oko 276 igrališta, a još ih 150 u izgradnji. Najvećim dijelom su namijenjeni bogatim gostima, jer oko 800 000 golferskih turista godišnje u zemlju unese znatno više novaca no milijuni turista koji dolaze u paket aranžmanima i leže na krcatim plažama.

Međutim, neprekidna suša pokazuje drugu stranu medalje uspješnog španjolskog turizma. Prema El Mundu je za jedno golf igralište godišnje potrebno više vode no za održavanje 370 olimpijskih bazena. Službeno se tvrdi da se golfski tereni zalijevaju tehničkom vodom dobivenom iz sustava za pročišćavanje. U stvarnosti se, kaže list, uglavnom koristi voda iz rijeka iz kojih se prerađuje i pitka voda.

Regija Murcia ne treba vodu samo za golfske terene nego prije svega za svoje plantaže naranči, breskvi i marelica. Budući da lokalna rijeka Segura toj regiji jednostavno više ne može dati dovoljno vode, već se 30 godina dovodi dodatna voda iz velike rijeke Tajo u središnjoj Španjolskoj. Međutim, zbog teške suše je regija Kastilija-La Mancha odbila susjednoj pokrajini Murciji dati vodu iz "svog" Taja.

Između dviju pokrajina razbuktao se pravi rat oko vode. To je dovelo čak dotle da je Kastilija-La Mancha počela koristiti "špijunski zrakoplov". Tako se saznalo da Murcia i njoj susjedna pokrajina Alicante posjeduju više od 14 000 "tajnih" vodospremnika o kojima nisu obavijestili nikog u zemlji. Osim toga se spoznalo da se u Murciji zalijeva znatno više plantaža no što je prijavljeno, a kad se još uzmu u obzir golferski tereni, jasan je nekontrolirani bijes susjednih poljoprivrednih pokrajina.

"Dajemo Murciji vodu samo da bi ljudi imali što piti, a ne da njome zalijevaju polja", objasnio je pokrajinski premijer Kastilije-La Manche Jose Maria Barreda. Njegov kolega iz Murcije Ramon Luis Valcarel odgovara: "Bez vode iz Taja uginut će svo naše voće. Za uzgoj novih plantaža trebali bismo još puno godina".

Odluku o vodi morat će donijeti savezna vlada u Madridu, ali pitanje ostaje, kako kažu vladajući socijalisti u prijestolnici, hoće li nakon toga izbiti revolucija u Kastiliji-La Manchi ili u Murciji?

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙