FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suci podržali Hrvatina za predsjednika Vrhovnog suda

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Opća sjednica Vrhovnog suda dala je upetak pozitivno mišljenje o prijedlogu predsjednika Republike da se zapredsjednika tog suda imenuje Branko Hrvatin (46), sudac Građanskogodjela Vrhovnog suda.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Opća sjednica Vrhovnog suda dala je u petak pozitivno mišljenje o prijedlogu predsjednika Republike da se za predsjednika tog suda imenuje Branko Hrvatin (46), sudac Građanskog odjela Vrhovnog suda.

Od 42 suca Vrhovnog suda na Općoj sjednici bilo je njih 35 i svi su dali pozitivno mišljenje o Hrvatinu kao kandidatu za predsjednika.

Iz Vrhovnog suda je priopćeno da je Hrvatin u prvom dijelu sjednice iznio svoje poglede u odnosu na položaj i mogućnosti razvitka sudbene vlasti u Hrvatskoj, a na samom glasovanju nije bio nazočan.

Vrhovni sud će mišljenje o kandidatu Hrvatinu dostaviti Hrvatskom saboru koji je po Ustavu nadležan za donošenje konačne odluke o predsjedniku Vrhovnog suda. Mišljenje vrhovnih sudaca nije obvezujuće.

Hrvatin je sudac Vrhovnog suda manje od godinu. Za suca Građanskog odjela tog suda imenovan je u listopadu prošle godine. Sudačku karijeru započeo je 1986. na zagrebačkom Općinskom sudu, a nastavio 1993. na zagrebačkom Županijskom sudu s kojega lani prelazi u najviši sud u zemlji. Od 2001. je član Državnog sudbenog vijeća, tijela koje imenuje i razrješava suce.

Hrvatina je već 15 godina uključen i u provođenje izbora. U početku je bio savjetnik za izbore zastupnika u Zastupnički dom Sabora, Županijski dom, te Predsjedničke izbore, a 1995. imenovan je zamjenikom člana Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Članom tog tijela postaje prošle godine.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić je Hrvatina predložio za predsjednika Vrhovnog suda nakon što je sudac tog suda Ranko Marijan odustao od kandidature jer oko njegovog imenovanja u parlamentu nije postignut konsenzus svih stranaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙