FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Hrvatskoj treba novi nacionalni razvojni plan

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska mora osmisliti novi modelgospodarskog razvoja, novi nacionalni razvojni plan koji će pokrenutigospodarstvo i koji će imati nacionalni konsenzus, istaknuo jepredsjednik Republike Stjepan Mesić na današnjem predstavljanju noveanalize Bečkoga instituta za ekonomska istraživanja (WIIW) oHrvatskoj.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska mora osmisliti novi model gospodarskog razvoja, novi nacionalni razvojni plan koji će pokrenuti gospodarstvo i koji će imati nacionalni konsenzus, istaknuo je predsjednik Republike Stjepan Mesić na današnjem predstavljanju nove analize Bečkoga instituta za ekonomska istraživanja (WIIW) o Hrvatskoj.

Taj razvojni plan mora biti baziran na jačanju izvoza roba i usluga, smanjenju nezaposlenosti i povećanju produktivne zaposlenosti, što će dovesti do povećanja konkurentnosti i stopa rasta BDP-a, a uz zadržavanje socijalnu kohezije, kazao je Mesić.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec najavljuje da bi takvu, kako ju je nazvao, razvojnu strategiju trebalo donijeti do kraja godine, uz konsenzus svih zainteresiranih, nakon prethodno obavljenih rasprava s gospodarstvom, ekonomskom znanošću i socijalnim partnerima. To ne smije biti knjiga teza već akcijski plan s pobrojenim mjerama, datumima i nositeljima zadaća, istaknuo je Polančec.

Pozvao je i sve koji imaju prijedloge, ideje, znanja da daju svoj prilog stvaranju razvojne strategije.

Analiza, koju su predstavili Hermine Vidovic i Vladimir Gligorov, nosi naziv "Hrvatska: usporavanje rasta i alternativne politike", a donosi usporedbe značajnih makroekonomskih pokazatelja za Hrvatsku i pet novih članica EU (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija) te dviju država koje bi to uskoro trebale postati - Bugarska i Rumunjska.

Opća ocjena analize WIIW-a je da u Hrvatskoj postoji problem održivosti tekućih kretanja i trendova, što sve može utjecati na problem jačanja konkurentnosti u globalnom svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙