FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o razvoju ovčarstva

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska ima preduvjete za razvojovčarstva, posebice na krškim područjima čime bi se potaknulo izapošljavanje u tim područjima, istaknuto je na okruglom stolu podnazivom "Ovčarstvo i proizvodi" kojeg je organizirao Odjel zatehnološki razvitak Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska ima preduvjete za razvoj ovčarstva, posebice na krškim područjima čime bi se potaknulo i zapošljavanje u tim područjima, istaknuto je na okruglom stolu pod nazivom "Ovčarstvo i proizvodi" kojeg je organizirao Odjel za tehnološki razvitak Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Govoreći o ekološkom ovčarstvu i projektu Eko-janje iz programa HITRA Ministarstva znanosti, voditelj projekta Miljenko Šimpraga istaknuo je kako projekt traje već godinu i pol.

Cilj mu je potaknuti razvoj ekološkog ovčarstva te stvoriti proizvode koji će biti prepoznatljivi kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Riječ je o proizvodima poput eko janjetine, autohtonih sireva te proizvodima od vune i kože ovaca.

Projektom se, kako je rečeno, želi potaknuti konkurentno ovčarstvo koje se zasniva na privatnom vlasništvu povezanom s trgovinom, prerađivačkom industrijom i turizmom.

Uzgojni cilj najvećeg dijela ovčartske proizvodnje u Hrvatskoj sada je proizvodnja mesa. Osim genetske osnove na kvalitetu mesa znatno utječe način držanja i hranidba ovaca koji su različiti za različita uzgojna područja. Istraživanja su provedena na tri obiteljska gospodarstva u tri uzgojna područja po principima ekološke proizvodnje.

Zaključak i cilj istraživanja je proizvodnja janjećeg mesa koje po svojoj kvaliteti i načinu proizvodnje, rečeno je, zasluženo nosi znak hrvatskog ekološkog proizvoda.

Prvi takav znak ekološkog proizvoda Hrvatske za janjeće meso dobila je Poljoprivredna zadruga Cres, a najavljeno je da će takav znak do kraja ove godine dobiti proizvodi sa još sedam farmi.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙