FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovana Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine u RH

ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu je danas osnovanaKoordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine u RepubliciHrvatskoj.
ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu je danas osnovana Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Sporazum o osnutku potpisali su predsjednici Vijeća crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj - za Primorsko-goransku županiju Čedomir Janković i Splitsko-dalmatinsku Dragoljub Radojević, za grad Zagreb Veselin Simović, za Rijeku Ljubo Radović i za Split Borivoje Stevović.

Koordinacija se osniva "radi usklađivanja i unaprjeđivanja zajedničkih interesa, usaglašavanja stavova vijeća crnogorske nacionalne manjine te njihova predstavljanja i zastupanja na razini Hrvatske".

U Hrvatskoj je oko 5000 Crnogoraca, a Koordinacija znači provedbu jedne od važnih odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, rekao je predsjednik Inicijativnog odbora Veselin Simović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić čestitao je na osnutku Koordinacije, dodajući da mu je velika čast što je prisutan na tom činu. Najavio je da će Crna Gora iduće godine u travnju biti nezavisna i da će se tada snažno potruditi da zajedno s Hrvatskom pokuša ući u Europsku uniju. Istaknuo je da je cilj vratiti Crnu Goru među slobodne europske narode te kako dolazi vrijeme pravde na Balkanu i osnaživanja veza Crne Gore i Hrvatske.

Izaslanik hrvatskog predsjednika Vladimir Lončarević prenio je želje Stjepana Mesića za uspješan rad Koordinacije, a predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer je istaknuo da je multinacionalnost i multientičnost odlika država Europske unije.

Predstojnica Vladina ureda za nacionalne manjine Milena Klajner ponudila je Koordinaciji pomoć, dok je zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić rekao da je Zagreb spreman svim nacionalnim manjinama osigurati prostorije za djelovanje i pružiti materijalnu i organizacijsku pomoć, te ono najvažnije - prijateljstvo, toplinu i ljudskost.

Predsjednik Matice crnogorske Branko Banjević istaknuo je da osnutak Koordinacije podiže djelovanje Crnogoraca u Hrvatskoj na višu razinu, te da su inače Crnogorci u Hrvatskoj najkreativniji i najintelektualniji dio iseljeništva.

Mnogi hrvatski i crnogorski državni dužnosnici poslali su prigodne brzojave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙