FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 29. lipnja

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 29. lipnja.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 29. lipnja.

DUBROVNIK - Na dvodnevnoj međunarodnoj Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji, koju 11-tu godinu za redom u Dubrovniku krajem lipnja organizira Hrvatska narodna banka, očekuje se više desetaka uglednih svjetskih znanstvenika ekonomskog usmjerenja, nositelja novčane i gospodarske politike iz Hrvatske i više drugih zemalja te predstavnici najvažnijih međunarodnih financijskih institucija. Na otvaranju konferencije, kako je najavljeno, govorit će predstavnici hrvatske Vlade. Tijekom konferencije osobita će pozornost biti posvećena međuovisnosti fiskalnog i platnobilančnog manjka i zaduženosti zemlje. Bit će riječi i o fiskalnim prilagodbama u zemljama Europske unije, Paktu o stabilnosti i rastu s gledišta novih članica EU, institucionalnoj izgradnji i rastu tranzicijskih gospodarstava, učincima spajanja i preuzimanja u europskom financijskom sektoru. Očekuje se i rasprava o procjenama ravnotežnog tečaja kune, te o pristupu tečajnim politikama u zemljama srednje i istočne Europe (9 sati, Hotel Argentina).

ZAGREB - Na sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) bit će riječi o tijeku ovogodišnje turističke sezone, trenutnom stanju hrvatske turističke ponude na inozemnim tržištima te drugoj aktualnoj turističkoj problematici (11 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2). Po završetku radnog dijela sjednice Sabora HTZ-a održat će se svečanost dodjele nagrada i priznanja u ekološko-edukativnoj akciji HTZ-a "Volim Hrvatsku" te hrvatske turističke nagrade "Anton Štifanić" (12,30, Hotel Sheraton).

KOPRIVNICA - Glavna skupština prehrambene industrije Podravka između ostaloga će odlučivati o upotrebi prošlogodišnjih 32,7 milijuna kuna dobiti, odnosno isplati dividende u bruto iznosu od 5 kuna po dionici. Također bi se trebalo raspravljati i o odluci da se članovima Nadzornog odbora Podravke mjesečne nagrade povećaju za 30 odnosno 50 posto (12 sati, Podravka).

SVETI IVAN ZELINA - Grad Sveti Ivan Zelina i tvrtka Termalna rivijera Sveti Ivan Zelina d.o.o. potpisat će koncesijski ugovor za izgradnju Poslovno-rekreacijskog vodenog kompleksa, čija se vrijednost procjenjuje na 35 milijuna eura. Cijeli bi kompleks trebao biti dovršen do ljeta 2008. Tvrtka Termalna rivijera, u vlasništvu švicarske građevinske tvrtke Mabco, za taj je posao odabrana na javnom natječaju (17 sati, Gradska vijećnica).

ZAGREB - Povodom šeste obljetnice rada telekomunikacijska tvrtka VIPnet održat će godišnju konferenciju za novinare (10 sati, Importanne Galleria, Iblerov trg 10).

ZAGREB - Udruga Hrvatski izvoznici predstavit će mogućnosti kvalitetnijeg izvoza na njemačko tržište. (10,30 sati, Europski dom, Jurišićeva 1).

ZAGREB - Sveučilišni računski centar-SRCE i Microsoft Hrvatska na konferenciji za novinare potpisat će Sporazum o dugoročnom proširenju postojeće suradnje, kojoj je osnovni cilj poticanje i širenje upotrebe informacijske i komunikacijske tehnologije te potpora korisnicima usluga koje SRCE pruža akademskoj zajednici (11 sati, SRCE, Josipa Marohnića bb).

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća isplaćena po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 4.287 kuna i bila je manja za 103 kune ili nominalno za 2,3 posto, a realno za 2,2 posto u odnosu na ožujak, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na travanj prošle godine, prosječna neto plaća za travanj ove godine bila je nominalno viša za 3,8 posto, a realno za 0,3 posto. Prosječna mjesečna neto plaća za prva četiri ovogodišnja mjeseca, u iznosu od 4.277 kuna, bila je veća nego u istom razdoblju lani nominalno za 4,6 posto, a realno za 1,3 posto.

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju ove godine bila je za 0,9 posto veća od industrijske proizvodnje iz travnja, desezonirani je podatak koji je objavio Državni zavod za statistiku. Po desezoniranim podacima, mjesečna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju 2005. u usporedbi s industrijskom proizvodnjom u svibnju prošle godine bilježi porast za 5,8 posto. Ukupna industrijska proizvodnja u razdoblju od lipnja 2004. do svibnja 2005. u usporedbi s istim razdobljem godinu prije bila je pak veća za 3,5 posto. Ti su podatci izračunati iz indeksa trenda-ciklus koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice.

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom prošle godine broj ribara koji se bave gospodarskim ribolovom u morskom ribarstvu ostao gotovo isti kao u godini ranije, a gotovo istu razinu zadržao je i broj brodova i brodica, kao i broj mreža, dok je ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama povećan za 53 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku. Prema podatcima Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, koje prenosi statistički zavod, krajem prošle godine u Hrvatskoj bilo registrirano 3.712 ribara koji obavljaju gospodarsku djelatnost. Broj ribarskih brodova i brodica također je ostao gotovo na istoj razini, odnosno lani je bilo registrirano ukupno 3.684 ribarska broda i brodice. Podatci o ulovu i uzgoju (proizvodnji) morske ribe i drugih morskih organizama pokazuju pak da je prošle godine proizvedeno ukupno 35.831 tona ribe, što je 53 posto više nego u 2003. godini.

ZAGREB - U Hrvatskoj je do kraja godine moguće očekivati 1,37 milijuna korisnika internetskih usluga, što bi značilo povećanje u odnosu na kraj prošle godine za 13,6 posto. Time bi tijekom ove godine udio korisnika Interneta u sveukupnoj populaciji Hrvatske trebao porasti sa 27,4 posto na 31,2 posto, rezultati su istraživanja tržišta usluga pristupa Internetu i eCommerce-a u Hrvatskoj za 2005, koju je provedla regionalna podružnica IDC-a.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/4808 680

fax: 01/4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙