FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za ustav o Zakonu o državnim službenicima

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Odbor za Ustav Hrvatskoga saborapodupro je danas konačni prijedlog zakona o državnim službenicima,tražeći ipak od Vlade da svojim amandmanima promijeni neke odredbekoje bi, po mišljenju članova Odbora, bile u suprotnosti s trodiobomvlasti.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Odbor za Ustav Hrvatskoga sabora podupro je danas konačni prijedlog zakona o državnim službenicima, tražeći ipak od Vlade da svojim amandmanima promijeni neke odredbe koje bi, po mišljenju članova Odbora, bile u suprotnosti s trodiobom vlasti.

Članovi Odbora protive se ideji da Vlada svojom uredbom uređuje odnose u saborskim stručnim službama, sudbenim i pravosudnim tijelima, što je, smatraju, protivno Ustavu.

K tomu, slažu se i da se zakon ne bi smio jednako odnositi prema službenicima u klasičnoj upravi s jedne, i saborskim, Vladinim i službenicima Ustavnog suda i sudova, te pučkim pravobraniteljima s druge strane. Objasnili su da potonji sudjeluju u pripremi zakonodavnih i drugih akata, te imaju znatno veći opseg posla i etičku odgovornost od klasičnih upravnih službenika, poput, primjerice, matičara.

Odbor od Vlade traži i da razriješi mogući sukob interesa profesionalnih članova odbora koji bi trebao rješavati žalbe službenika.

Članovi tog odbora, naime, po predloženom bi morali ujedno biti i državni službenici, pa se postavilo pitanje mogu li sačuvati nepristranost, budući da se nakon isteka mandata moraju vratiti na svoja radna mjesta.

Državni tajnik u Središnjem uredu za upravu Antun Palarić najavio je da će Vlada amandmanom u predloženi zakon uvrstiti i odredbu po kojoj će se taj zakon odnositi na sve službenike dok se ne donese novi, poseban zakon o Vladinim, saborskim i službenicima Ustavnog suda, sudova i ureda pučkih pravobranitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙