FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Idućeg ljeta "vratit " će se nestalo jezero u Orahovici

ZAGREB/ORAHOVICA, 29. lipnja 2005. (Hina) - U Orahovičkom jezeru, izkojeg je u ponedjeljak za nepunih deset sati iscurilo 42.200prostornih metara vode, ponovno će se moći kupati idućeg ljeta, rekaoje danas orahovički gradonačelnik Josip Nemec.
ZAGREB/ORAHOVICA, 29. lipnja 2005. (Hina) - U Orahovičkom jezeru, iz kojeg je u ponedjeljak za nepunih deset sati iscurilo 42.200 prostornih metara vode, ponovno će se moći kupati idućeg ljeta, rekao je danas orahovički gradonačelnik Josip Nemec.

Stručnjaci već dva dana obilaze negdašnje Orahovičko jezero, prozvano "slavonskim biserom", kako bi utvrdili uzroke te neuobičajene pojave, rekao je Nemec za Hinu, dodavši kako je "sreća što u toj nesreći nije bilo ljudskih žrtava".

Netom prije nego je probijena brana, iz obližnjeg je kamenoloma odjeknula je snažna eksplozija. Na sjevernoj strani jezera pojavio se vir koji je usisao vodu, a na kraju ispusta, na dubini od šest metara, nastala je rupa od dva četvorna metra, rekao je Nemec.

Gradonačelnik je izjavio kako stručnjaci ne mogu dokazati da je eksplozija uzrok probijanja brane. Stručnjaci smatraju da je pravi uzrok "vrijeme", odnosno dotrajao spoj na odvodnim cijevima kroz koje se prazni jezero, koje su ugrađene 1964., rekao je Nemec.

Gradonačelnik je rekao da je odmah počela izradba projekta popravka jezerskog nasipa, a koliko će stajati za sada se još ne zna, a trebao bi završiti za tri do četiri mjeseca. Međutim, tada će turistička sezona već završiti, pa će u omiljenu kupalištu Slavonci i njihovi gosti moći uživati tek idućeg ljeta, istaknuo je Nemec, dodavši da je nestanak Orahovičkog jezera velika šteta za domaći turizam.

Gradonačelnik je podsjetio da je grad Orahovica izradio Studiju jezera, starog Ružica grada i kamenoloma Hercegovac, kako bi se to područje pretvorilo u turističko odredište. Vrijednost projekta je 3,5 milijuna eura, a do kraja godine grad će svoje projekte prijaviti na natječaje kako bi iz državnog i županijskog proračuna dobio novac za početak radova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙