FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je Gradskoj skupštini prijedlog preustroja Gradskog poglavarstva po kojem bi, kako je i najavljivao, bio smanjen broj gradskih ureda, zavoda i službi. To je jedan od prvih Bandićevih poteza nakon što je u utorak, na konstituirajućoj sjednici Skupštine, preuzeo mandat gradonačelnika. Po novom prijedlogu, broj ureda, zavoda i službi smanjit će se s 19 na 14 i to spajanjem više srodnih ureda, s tim da će se osnovati i dva nova: Ured gradonačelnika i Kontrolni ured koji će obavljati reviziju ostalih ureda i pratiti njihovu učinkovitost. Time će se, uz ostalo, prekinuti praksa dopisivanja među uredima u korist obveze rješavanja problema, tvrdi zagrebački gradonačelnik.

ZAGREB - Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije dalo je T-HT-u rok od tri dana da izmijeni svoju Standardnu ponudu za usluge međupovezivanja operatera (interkonekcija), i to tako da svoje predložene cijene u toj ponudi snizi za 5 posto. Odluku o tome Vijeće Agencije je donijelo na svojoj jučerašnjoj sjednici, a danas je objavljena na njihovim web stranicama. Tom se odlukom, kako stoji u objavi Agencije, T-HT-u zapravo "naređuje" navedeno snižavanje dosadašnjih cijena međupovezivanja (odnosno tzv. polaznog i zaključenja poziva), a na koje je Vijeće Agencije T-HT-u dalo suglasnost krajem veljače ove godine, od kada su i na snazi.

SPLIT - Splitski gradski vijećnici s liste Hrvatske unije, Luka Podrug (HČSP), Ljubica Vrdoljak (HB) i Mirko Budimir (HDRS), na današnjoj su konferenciji za novinare poručili kako neće poduprijeti izbor HDZ-ovca Zvonimira Puljića za gradonačelnika, ako do utemeljiteljske skupštine 21. lipnja, ne nastavi pregovore s njima i prihvati njihove uvjete. "Ne može tražiti našu potporu, a nuditi dogradonačelničko mjesto umirovljenicima, koji su u sastavu koalicije s SDP-om", rekao je Podrug. Ljubica Vrdoljak, koju Unija predlaže za dogradonačelnicu, poručila je - ili ćemo biti na vlasti, ali pod našim uvjetima, o kojima smo spremni razgovarati ili u oporbi jer nismo spremni trgovati s našim poštenjem. Ako se Puljić do 21. lipnja ne obveže na sporazum o suradnji, neka zaboravi na naša tri glasa, kazala je Vrdoljak, ističući da su i novi izbori bolje rješenje od sastava Poglavarstva koje su poduzetnici, u zamjenu za svoju lojalnost, nametnuli HDZ-u.

MURSKO SREDIŠĆE - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas međimursko selo Peklenicu nedaleko od Murskog Središća, gdje se upoznala s radom tamošnje braniteljske zadruge "Mura". Zadruga je utemeljena prije godinu dana kapitalom osam osnivača, a od Ministarstva su dobili potporu od 150.000 kuna. Tim su novcem kupili zemljište na kojemu sada obrađuju voćke, a u jesen očekuju prve prihode od sadnica jabuka trajnog nasada. Kosor je kazala da je to "najbolji način zapošljavanja hrvatskih branitelja, posebice oboljelih od PTSP-a". Dodala je da zlobnici više neće moći govoriti da branitelji od države samo traže, a ništa ne pridonose".

ZAGREB - Od 62 scenarija pristigla na natječaj, Ministarstvo kulture u ovoj će godini s do 50 posto ukupnih troškova sufinancirati, uz ostalo, šest igranih filmova: "Armin" Ognjena Sviličića, "Kino Lika" Dalibora Matanića, "Pravo čudo" Lukasa Nole i "Lumpijeva kuća" Brune Gamulina, te debitantske naslove Gorana Kulenovića "Pjevajte nešto ljubavno" i dječji film Branka Ištvančića "Duh u močvari". Kako je izviješteno danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture, umjetnički savjetnici Ministarstva za igrani film akademik Pavao Pavličić i Dejan Šorak predložili su i filmove za kooprodukciju s vanjskim koproducentima - dugometražni dokumentarac "O&O" Dominika i Jakova Sedlara te igrani "Buik Riviera" Gorana Rušinovića. Ako bude novca, pomoći će se i završavanje studentskog igranog filma "Pljuska" Jurkovića, Ferkovića i Krpana.

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu dobilo je do sada 104 dopusnice za dodiplomske i diplomske programe, a još se iščekuje odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za 288 studijskih programa, izvijestio je danas prorektor za nastavu i studente toga sveučilišta Vjekoslav Jerolimov. Prorektor Jerolimov očekuje da će dobiti odgovor Ministarstva u vezi tih 288 studijskih programa do sjednice Rektorskoga zbora hrvatskih visokih učilišta što će se održati u Osijeku 21. lipnja. Podsjetio je da je zagrebačko Sveučilište uputilo na evaluaciju ukupno 382 studijska programa od kojih je 150 dodiplomskih i 242 diplomska.

ZAGREB - Deset katoličkih udruga i pokreta mladih zatražilo je danas na konferenciji za novinare da se u osnovne i srednje škole uvede više programa o spolnom odgoju, kako bi roditelji mogli odabrati program sukladno uvjerenjima. Nezadovoljni odlukom o uvođenju jednog obaveznog programa spolnog odgoja u osnovne i srednje škole, predstavnici katoličkih udruga uputili su otvoreno pismo ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu u kojemu izražavaju protivljenje modelu edukacije kroz jedan školski program, jer, objašnjavaju, time se "ne poštuje pluralizam mišljenja i svjetonazora, uskraćuju prava roditelja i mladih na izbor te sudjelovanje u kreiranju nastavnog procesa". Zapitavši se smije li se nametati jedan vrijednosni sustav svima ili se mora uvažavati različitost svjetonazora, predstavnici udruga poručili su ministru u otvorenom pismu da anketom među roditeljima provjeri, žele li mogućnost odabira programa spolnog odgoja za njihovu djecu sukladno uvjerenjima.

ZAGREB - Ministarsvo kulture odobrilo je sredstva za izradu projektne dokumentacije za obnovu župne crkve u Boričevcu koju su četnici srušili i zapalili 1941., izjavio je pomoćnik ministra kulture Krešimir Filipec nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Udruge Ličana župe Boričevac sa sjedištem u Bjelovaru. Filipec je dodao kako je riječ o vrijednom spomeniku kulture koji je sagrađen 1784. te da će stručnjaci iz Uprave za zaštitu kulturne baštine uskoro obići srušenu crkvu i pružiti svu potrebnu pomoć oko početka obnove.

ZAGREB - Skupina sveučilišnih profesora i stručnjaka za modu i modni dizajn iz Južne Koreje toliko su oduševljeni kravatama, šalovima i drugim modnim dodacima koji se izrađuju pod markom "Croata" da su se odlučili za duži studijski boravak u Hrvatskoj, domovini kravate. "Oduševljeni smo originalnim dizajnom, istraživanjem, razvojem i marketingom", rekao je voditelj studijskog putovanja Seo Taewon u ime svojih kolega s južnokorejskih fakulteta modnog dizajna nakon posjete tvrtki "Potomac" i razgovora s dizajnerskim timovima "Croate" koje vodi direktor Marijan Bušić.

SPLIT - Čelnici hrvatskog i talijanskog sindikata pomoraca danas su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili na goleme probleme u sigurnosti plovidbe Jadranom prouzročene nelojalnom konkurencijom, odnosno velikim brojem starih brodova pod stranim zastavama koji, uz to, bez ikakva nadzora zapošljavaju jeftinu radnu snagu iz trećih zemalja. Predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Vladimir Svalina rekao je da između hrvatske i talijanske obale dnevno plovi oko 25 brodova, među kojima su i oni koji ne udovoljavaju minimalnim uvjetima, odnosno prestari su i na njima radi potplaćena radna snaga. Riječ je o brodovima pod liberijskom ili panamskom zastavom koji predstavljaju opasnost i zbog stanja u kojemu se nalaze i zbog potplaćene posade.

ZAGREB - Ovogodišnji 19. kazališni festival Eurokaz održat će se u Zagrebu od 22. do 30. lipnja, a oko središnje teme inovacije u prostoru "kazališnoga konzervativizma" okupit će 12 kazališnih skupina iz sedam zemalja koje će izvesti 17 izvedbi i dva koncerta, rekla je danas na konferenciji za novinare umjetnička voditeljica Eurokaza Gordana Vnuk. Kazališne skupine dolaze iz Brazila, SAD-a, Francuske, Belgije, Italije i Mađarske. Iz Hrvatske će nastupiti Labin Art Express (L.A.E.) iz Labina s projektom U-BITI i amatersko kazalište Šušur Bol s Bola na Braču s Krok-operom: Cimer fraj. S perfomansom "Roland Barthes: Lover's Discourse predstavit će se zagrebačka grupa Kombinirane operacije.

ZAGREB - Nakon kratke i teške bolesti danas je u 48. godini života preminuo književnik Borislav Vujčić. Rođen je 1957. u Orahu, Vrgorac. Objavio je niz poetskih, dramskih i proznih djela - sedam romana, četiri zbirke novela, tri zbirke poezije i dvije knjige dramskih djela. Mnoge su mu drame izvedene u nizu hrvatskih kazališta, a po njegovim scenarijima snimljeni su i televizijski filmovi "Olovna pričest" i "Mrtva točka". Na Hrvatskom radiju izvedene su brojne njegove radio-drame. Dobitnik je niza književnih i dramskih nagrada. Sućut obitelji Borislava Vujčića uputio je danas premijer Ivo Sanader.

SVETI MARTIN NA MURI - U Svetom Martinu na Muri danas su otvorene najmodernije kontinentalne toplice u čiju je dogradnju, u prvoj fazi, uloženo 6,5 milijuna eura. Izgrađeno je osamdesetak apartmana s ukupno 400 ležajeva, a po riječima direktora i jednoga od vlasnika toplica Rudolfa Radikovića druga faza dogradnje planira se za jesen. Ukupna investicija iznosit će oko 20 milijuna eura. Na oko dvjesto tisuća četvornih metara, uz postojeće sagradit će se još nekoliko bazena, hotel s četiri zvjezdice s popratnim sadržajima i amfiteatar za oko 4000 ljudi. Toplice je svečano otvorio predsjednik Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.

ZAGREB - Knjiga don Anđelka Kaćunka "Pogled sa Sljemena - Izbor kolumni, propovijedi i razgovora" predstavljena je danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu. O knjizi su govorili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, predsjednik saborskoga Odbora za kulturu Petar Selem, slikar Josip Botteri Dini, novinar Slobodne Dalmacije Ivan Ugrin, svećenik Vinko Sanader i autor. Kaćunko je ustvrdio kako danas "šačica liberalnih medijskih novinara terorizira šutljivu katoličku i domoljubnu većinu naroda". Knjigu "Pogled sa Sljemena -Izbor kolumni, propovijedi i razgovora" (151 str.) koju je objavio solinski nakladnik Dom Zvonimir, u pet poglavlja donosi don Kaćunkove javne nastupe u kolumnama, intervjuima i propovijedima. Anđelko Kaćunko (1954.) je kancelar Vojnoga ordinarijata u Zagrebu. Tekstove objavljuje u listovima "Mi", Glas Koncila", "Hrvatsko slovo", "Fokus" i "Vjesnik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙