FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel o prijedlogu zakona o lokalnoj samoupravi

RIJEKA,29. lipnja 2005. (Hina) - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnelna današnjoj je svojoj redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvoocijenio prijedlog novog zakona o lokalnoj samoupravi bitnim iskorakomu procesu decentralizacije.
RIJEKA,29. lipnja 2005. (Hina) - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj je svojoj redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo ocijenio prijedlog novog zakona o lokalnoj samoupravi bitnim iskorakom u procesu decentralizacije.

Prijedlog toga zakona, koji je u saborskoj proceduri, vrijedan je zbog uvođenja kategorije velikih gradova i ovlasti koje bi se s više razine prenijele na njih, rekao je i izrazio zadovoljstvo prijedlogom da budući veliki gradovi prime ovlasti i obveze izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola te upravljanja javnim cestama.

Smatra da to predstavlja znatnu obvezu, ali i omogućuje jednostavnije i brže rješavanje problema. Po tom zakonskom prijedlogu, udvostručio bi se broj mjesta izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola - izdavale bi ih i uprave velikih gradova i uprave županija, rekao je Obersnel.

Kritizirao je, međutim, prijedlog neposrednog izbora čelnika lokalne samouprave kao nedovoljno kvalitetno rješenje jer, kako je kazao, ne definira odnos između čelnika lokalne samouprave i lokalnih predstavničkih tijela. Umjesto takve, kako je rekao, kozmetičke promjene, potrebno je obaviti cjelokupne promjene u zakonodavstvu vezanom uz lokalnu samoupravu i riješiti pitanja njezinih ovlasti i financiranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙