FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istra: U novoj županijskoj skupštini 7,3 posto više žena

PULA,1. lipnja 2005.(Hina) - Povjerenstvo za jednakost spolova uIstarskoj županiji istaknulo je danas da su nakon lokalnih izboraučinjeni respektabilni pomaci u zastupljenosti žena u predstavničkimtijelima te da će u novoj Županijskoj skupštini biti 7,3 posto viševijećnica u odnosu prema prošlom sazivu.
PULA,1. lipnja 2005.(Hina) - Povjerenstvo za jednakost spolova u Istarskoj županiji istaknulo je danas da su nakon lokalnih izbora učinjeni respektabilni pomaci u zastupljenosti žena u predstavničkim tijelima te da će u novoj Županijskoj skupštini biti 7,3 posto više vijećnica u odnosu prema prošlom sazivu.

Predsjednica Povjerenstva Sonja Grozić-Živolić rekla je na konferenciji za novinare da su rezultati posljednjih izbora glede zastupljenosti žena bolji od prijašnjih, ali su i dalje "daleko od paritetne demokracije i podjednakog sudjelovanja žena i muškaraca u predstavničkim tijelima". No, istaknula je, u Istarskoj su županiji u odnosu prema ostalim hrvatskim županijama učinjeni su respektabilni pomaci.

Članica Povjerenstva Branka Žužić izvijestila je da je u odnosu prema izborima prije četiri godine zastupljenost žena u Županijskoj skupštini povećana za 7,3 posto, u gradskim vijećima za 3,4 posto, a u općinskim za 4,5 posto. No, dodala je, u sedam općinskih vijeća u Istri nije izabrana nijedna žena, a osam će ih imati samo jednu vijećnicu.

Najviše žena, čak 46 posto, sjedit će u Općinskome vijeću Fažane, a najmanje, samo 7,6 posto, u pazinskome Gradskom vijeću.

Govoreći o sudjelovanju žena na kandidacijskim listama političkih stranaka i nezavisnih lista na lokalnim izborima, Sonja Grozić-Živolić je istaknula da je zastupljenost žena na tim listama preduvjet ravnopravnosti spolova, te da upravo zato predizborne i izborne procese smatra iznimno važnima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙