FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor o ovisnosti o drogama

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Članovi saborskog Odbora za rad,socijalnu politiku i zdravstvo danas su, na tematskoj sjednici,upozorili na potrebu što skorijeg zakonskog reguliranja radaterapijskih zajednica i primjene metadona u liječenju ovisnika odrogama.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Članovi saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo danas su, na tematskoj sjednici, upozorili na potrebu što skorijeg zakonskog reguliranja rada terapijskih zajednica i primjene metadona u liječenju ovisnika o drogama.

U Hrvatskoj je, po podacima Ministarstva zdravstva, u posljednja dva desetljeća registrirano 20.162 liječena ovisnika, u što ne ulaze terapijske zajednice i nevladine organizacije, a neslužbeno je taj broj oko 3 puta veći.

Među liječenim ovisnicima pet je puta više muškaraca nego žena.

Najviše ovisnika drogu je prvi put konzumiralo u 16. godini, i to uglavnom opijate, s prosječno 20 godina prelaze na heroin, a godinu dana kasnije počinju ga uzimati intravenozno.

Na liječenje se u prosjeku javljaju s 27 godina, čak 11 godina nakon prve konzumacije opijata.

Smrtnost od predoziranja u posljednjem se desetljeću značajno povećala. Tako je 1996. od predoziranja u Hrvatskoj umrlo 29, a 2004. godine 108 ovisnika.

Po podacima MUP-a, u prvih 5 mjeseci ove godine u Hrvatskoj je izvršeno 2577 zapljena svih vrsta opojnih droga, od čega 4,3 kg kokaina, 19,5 kg heroina, 50,3 kg hašiša, 2,8 kg amfetamina, te 26.752 tablete extasya, 2 doze LSD-a i 836,7 kg marihuane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙