FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pacemaker za mozak za liječenje depresije

LONDON, 27. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bolesnicima koji pate odteške depresije i ne reagiraju ni na kakvo liječenje može se pomoćidubokom stimulacijom mozga, tvrde američki znanstvenici.
LONDON, 27. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bolesnicima koji pate od teške depresije i ne reagiraju ni na kakvo liječenje može se pomoći dubokom stimulacijom mozga, tvrde američki znanstvenici.

Naprava, nalik na pacemaker za mozak, ima elektrode koje se ugrađuju u mozak kako bi zaustavile ili prekinule električne moždane valove povezane s depresijom.

U četiri od šest bolesnika, u kojih drugi oblici liječenja nisu djelovali, duboka moždana stimulacija ublažila je depresiju.

"Pacijenti će iskusiti hitan prekid negativnog stanja", rekla je Helen Mayberg, neurologinja s Medicinske škole na Sveučilištu "Emory" u Atlanti.

Ta je tehnika razvijena za oboljele od Parkinsonove bolesti, ali Helen Mayberg i njezini kolege su je primijenili i na oboljele od depresije.

"Ovo je najuzbudljiviji trenutak u liječenju depresije u posljednjih deset godina", rekao je David Nutt.

Koristeći se tehnikama slikanja mozga, znanstvenici su bolesnicima pod lokalnom anestezijom ugradili elektrode duboko u područje mozga povezano s depresijom.

Dok je bolesnicima mozak bio pod stimulacijom, liječnici su od njih tražili da im objasne kako se osjećaju. Svi su svoje stanje opisali kao mir i lakoću. Znanstvenici tvrde da nema nuspojava.

Pacijentima koji su odgovorili na duboku stimulaciju mozga ugrađena je naprava nalik na pacemaker kako bi se ona trajno održala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙