FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici potvrdili: mobiteli odvraćaju pažnju vozača

WASHINGTON, 22. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Korištenje mobitela, pačak i takozvanih "hands-free" uređaja - može odvratiti vozačevu pažnjujer se mozak ne može baviti tim dvjema zadaćama istodobno, tvrdeamerički znanstvenici.
WASHINGTON, 22. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Korištenje mobitela, pa čak i takozvanih "hands-free" uređaja - može odvratiti vozačevu pažnju jer se mozak ne može baviti tim dvjema zadaćama istodobno, tvrde američki znanstvenici.

Testovi su pokazali da mozak može primati ili informacije koje mu šalje oko ili one koje mu šalje uho, ali ne može biti aktivan na oba polja istodobno, dokazali su znanstvenici sa sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.

"Naše istraživanje objašnjava zašto telefonski razgovor može omesti vozača, čak i kad se vozač služi uređajem koji mu ostavlja slobodne ruke", rekao je Steven Yantis, profesor s Odsjeka za psihologiju.

"Usmjeravanje pozornosti na slušanje 'zamagljuje' vizualne informacije koje stižu u mozak", dodao je.

"Kad usmjerimo pozornost na jedno od ta dva polja - u ovom slučaju telefonski razgovor - smanjujemo sposobnost obavljanja druge zadaće, u tom slučaju vožnje."

Znanstvenici su u istraživanje uključili osobe u dobi od 19 do 35 godina koje su morale istodobno pratiti podatke na monitoru i slušati glas na slušalice. Zadaća im je bila tražiti određeni broj na monitoru dok su slušali glas koji je izgovarao niz brojeva.

Kad su bili usredotočeni na ono što su gledali na ekranu, slušali bi sa smanjenom pažnjom. Ta je situacija ista kao i kad u vožnji razgovaramo na mobitel. "Pokušavate podijeliti pažnju na vid i sluh i trudite se što bolje možete", rekao je Yantis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙