FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klimatske promjene ugrožavaju kolijevku čovječanstva

THE STERKFONTEIN CAVES, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenicitvrde da je Afrika kontinent koji je najosjetljiviji na klimatskepromjene i strahuju da će globalno zatopljenje imati najgori učinakbaš na kolijevku čovječanstva.
THE STERKFONTEIN CAVES, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici tvrde da je Afrika kontinent koji je najosjetljiviji na klimatske promjene i strahuju da će globalno zatopljenje imati najgori učinak baš na kolijevku čovječanstva.

"Većina afričkih sredstava za život ovisi o poljoprivredi, koja pak ovisi o kiši, tako da će suše i poplave imati ozbiljan utjecaj na radnu snagu", rekla je Jennifer Morgan, direktorica Programa za globalne klimatske promjene. Dodala je da krajnje siromaštvo tog kontinenta onemogućava izlaženje na kraj s takvim problemima.

Pitanje afričkog siromaštva bit će visoko na dnevnom redu summita Skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G8) idućeg mjeseca u Škotskoj.

Za globalno zatopljavanje glavni su krivac plinovi iz automobila, tvornicai nuklearnih elektrana kojih najviše ima u bogatom svijetu.

"Ako se čelnici ne budu učinkovito uhvatili u koštac s klimatskim promjenama onda neće napraviti sve što mogu za Afriku", smatra Morgan.

Globalno zatopljenje, uništavanje šuma, zagađivanje voda i zemljišta industrijskim otpadom negativno se odražava na biljne kulture koje se koriste u ljudskoj prehrani. Najveća pošast i izravan proizvod zagađivanja su kisele kiše koje remete prehrambene lance i uništavaju usjeve i na taj način prijete cijelom ekosustavu.

Jedna od najuočljivijih posljedica efekta staklenika je globalni porast prosječne temperature u svijetu. Ispitivanjem kretanja temperatura u istočnoj Africi u zadnjih nekoliko desetljeća, došlo se do spoznaje da se ona povećavala za prosječno 0.15 C svakih deset godina od 1970 do 1998.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙