FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na pobjedu Mahmuda Ahmadinedžada

ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Pobjeda Mahmuda Ahmadinedžada,ultra-konzervativnog gradonačelnika Teherana u drugom krugupredsjedničkih izbora izazvala je brojne reakcije diljem svijeta,javljaju u subotu agencije.
ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Pobjeda Mahmuda Ahmadinedžada, ultra-konzervativnog gradonačelnika Teherana u drugom krugu predsjedničkih izbora izazvala je brojne reakcije diljem svijeta, javljaju u subotu agencije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u subotu novoizabranom iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu na izbornoj pobjedi i ponudio mu nastavak suradnje na području nuklearne tehnologije, priopćeno je iz Kremlja.

Putin je, prema priopćenju, izrazio spremnost Rusije da dovrši radove na nuklearnoj centrali u pokrajini Bushehr i osim toga nastavi suradnju s Iranom na području nuklearne tehnologije.

SAD godinama kritizira da Rusija svojim angažmanom u Iranu povećava opasnost da Teheran razvije nuklearno naoružanje. Putin je u Moskvi naglasio da će njegova zemlja i u budućnosti poštovati sve obveze Sporazuma o neširenju oružja za masovno uništavanje.

Sjedinjene su Države izrazile sumnjičavost prema novoizabranom iranskom režimu. "I dalje smo skeptični prema tome je li iranski režim zainteresiran za ostvarivanje legitimnih želja svog vlastitog naroda ili uklanjanje zabrinutosti šire međunarodne zajednice", kazala je glasnogovornica State Departmenta.

Službeni je London izrazio nadu da će Iran poduzeti hitne mjere kako bi odgovorio na bojazni međunarodne zajednice vezane za iranski nuklearni program", kazao je u subotu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw koji je međutim prigovorio zbog nekih "ozbiljnih nedostataka" na izborima u Iranu.

"Nadam se da će pod Ahmadinedžadom Iran poduzeti brze mjere i odgovoriti na bojazni međunarodne zajednice vezane za svoj nuklearni program, svoju politiku prema terorizmu, pravima čovjeka i mirovnom procesu na Bliskom istoku", rekao je Straw.

Francuska je također izrazila želju da Iran nastavi rad i suspendira svoje nuklearne aktivnosti, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste Blazy.

"Želimo da novoizabrana iranska vlast nastavi s radom kojeg smo započeli mi europska diplomacija s ciljem da se zaustave iranske nuklearne aktivnosti", kazao je francuski ministar.

"Europljani su pokrenuli sporazumom iz Pariza 15. studenoga 2004. godine politički proces kojem je cilj razgovor s Irancima o političkim i ekonomskim pitanjima, ali najviše nuklearnim", dodao je.

Njemačka vlada smatra da će se razgovori o iranskom nuklearnom programu nastaviti i pod novim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, kazao je u subotu reagirajući na izborne rezultate u Iranu njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

"Njemačka vlada nada se da će se razgovori između Irana, Francuske, Velike Britanije, Njemačke i visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javiera Solane nastaviti i pod novim predsjednikom na temelju sporazuma iz Pariza", kazao je Fischer.

Važan partner Irana Japan je u subotu pozvao novog iranskog predsjednika Ahmadinedžada da nastavi s unutarnjim reformama i da odgovori na zabrinutost međunarodne zajednice o iranskom nuklearnom programu.

"Japan se nada da će novi predsjednik nastaviti na unutarnjim reformama i odgovoriti na nuklearne probleme poštujući odnose s međunarodnom zajednicom", kaže se u priopćenju japanskog ministarstva vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙