FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeno glasovanje u Iranu

TEHERAN, 24. lipnja 2005. (Hina/DPA) - Glasovanje za izbor iranskogpredsjednika koji će naslijediti Mohamada Khatamija završeno je upetak navečer.
TEHERAN, 24. lipnja 2005. (Hina/DPA) - Glasovanje za izbor iranskog predsjednika koji će naslijediti Mohamada Khatamija završeno je u petak navečer.

Svjedoci u Teheranu su potvrdili prve procjene ministarstava unutarnjih poslova i informiranja da je odziv birača u iranskoj prijestolnici bio velik, a izviješteno je i o redovima koji su se stvarali na biralištima tijekom glasovanja koje je trajalo 13 sati.

Sigurnosni problemi u teheranskim četvrtima Narmak i Qarb brzo su riješeni i nisu utjecali na izborni proces, priopćeno je iz teheranskog poglavarstva.

Brojanje glasova će početi odmah po zatvaranju birališta a prvi će rezultati biti objavljeni u subotu ujutro.

U prvom izbornom krugu prošlog petka niti jedan od sedam kandidata nije uspio osvojiti apsolutnu većinu, a dva kandidata s najviše glasova, Akbar Hašemi Rafsandžani i konzervativni

Mahmud Ahmadinažad., islamski tvrdolinijaš, ušli su drugi krug.

U Iranu je bilo otvoreno više od 40.000 birališta, a od 68 milijuna Irana, gotovo 47 milijuna starije je od 15 godina i ima pravo glasa.

Odziv u prvom krugu je bio između 62 i 63 posto, no očekuje se da će u drugom krugu biti veći radi reakcije birača na iznenađujuće dobar rezultat tvrdolinijaša Nejada.

Rafsanjani, kojeg se smatra umjerenim, bivši je predsjednik države, dok je Ahmadi-Nejad sadašnji gradonačelnik Teherana.

Prvi je na izborima glasovao iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei. Hamenei je poslije glasovanja odbacio optužbe o izbornim manipulacijama u prvom krugu od strane paravojne revolucionarne garde i istaknuo da su i predsjednik Hatami i ministarstvo unutarnjih poslova potvrdili da su izbori bili pošteni. Iranski čelnik, koji je po ustavu iznad predsjednika i ima konačnu riječ u svim pitanjima, izjavio je da će bilo koji od dva kandidata imati njegovu punu potporu kada bude izabran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙