FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potomak mongolskih careva traži vlasništvo nad Taj Mahalom

NEW DELHI, 25. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Jedan potomak mongolskihcareva polaže pravo na vlasništvo nad jednim do najslavnijih svjetskihspomenika koji je podignut u slavu ljubavi Taj Mahala, a na koji pravopolažu i muslimani i hindusi, piše u subotu list Asian Age.
NEW DELHI, 25. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Jedan potomak mongolskih careva polaže pravo na vlasništvo nad jednim do najslavnijih svjetskih spomenika koji je podignut u slavu ljubavi Taj Mahala, a na koji pravo polažu i muslimani i hindusi, piše u subotu list Asian Age.

Princ Yaqub Habeebuddin Tucy, čija obitelj tvrdi da potiče od mongolskog cara Šaha Jahana koji je dao izgraditi taj mramorni spomenik smješten u Agri u sjevernom dijelu Indije, kazao je da je podnio zahtjev za vlasništvom nad spomenikom kako "ne bi pao u krive ruke", pišu novine.

Tijelo koje predstavlja muslimansku zajednicu Waqf Board je nedavno također zatražilo vlasništvo nad tim spomenikom, koji danas vodi arheološka služba zemlje, uz objašnjenje da se u Taj Mahalu nalaze muslimanski grobovi.

Taj je zahtjev izazvao i reakciju Vishwe Hindu Parisahada ili Svjetskog vijeća hindusa, koji traži da Taj Mahal bude transformiran u hinduski hram.

Taj Mahal, velika grobnica, izgrađena je u 17. stoljeću po nalogu cara Šaha Jahana u znak sjećanja na njegovu voljenu suprugu Mumtaz Mahal koja preminula pri porodu 1631. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙