FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bajić traži razriješenje tužiteljice u "slučaju Brezovica"

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajićzatražio je u ponedjeljak da se njegovu zamjenicu Božicu Cvjetko nakonstegovnog postupka razriješi dužnosti, zbog sumnje da je zataškalazlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu uBrezovici.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je u ponedjeljak da se njegovu zamjenicu Božicu Cvjetko nakon stegovnog postupka razriješi dužnosti, zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici.

Iz istog razloga smjenu svoje zamjenice Ane Marije Lončarić zatražila je i zagrebačka Županijska državna odvjetnica Višnja Lončar, a o odgovornosti dviju tužiteljica konačnu riječ dati će Državnoodvjetničko vijeće (DOV). Od tog su tijela za nadležne u slučaju Brezovica zatražene najteže kazne jer, po Bajićevim riječima, Božica Cvjetko i Ana Marija Lončarić nisu postupale sukladno zakonima i pravilima struke. "Zato, po mom mišljenju, one više ne mogu raditi u državnom odvjetništvu", ustvrdio je Bajić na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare.

Pojasnio je kako je pregledom spornih spisa utvrdio da kriminalistička obrada o navodnim zlostavljanjima u Caritasovom domu nije provedena do kraja jer je Božica Cvjetko dopisom od zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva zatražila da se predmet stavi "u arhivu". Također je u dopisu ustvrdila da je u slučaju nedavno uhićenog domara nastupila zastara, iako do zastare treba proći još puno vremena, kazao je Bajić. Pritom nije želio reći što su osumnjičene tužiteljice iznijele u svojim očitovanjima, rekavši da je to predmet budućeg stegovnog postupka.

Govoreći o novim detaljima u istrazi slučaja Brezovica, Bajić je rekao da se provodi i dodatna kriminalistička obrada jer postoji osnovana sumnja da su djecu zlostavljale, ali ne seksualno, još neke odgovorne osobe iz te ustanove.

Cijeli postupak ide na utvrđivanje individualne odgovornosti, kako među djelatnicima ustanove tako i državnog odvjetništva, rekao je Bajić. Dodao je da je pokretanje stegovnih postupaka protiv tužiteljica bilo nužno kako "ljaga ne bi pala na cijelo državno odvjetništvo i sve one koji u njemu rade dobro i odgovorno".

Kazao je da za sada nije odlučeno hoće li se protiv Božica Cvjetko i Ane Marije Lončarić pokrenuti i kazneni postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙