FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Siromašni Gruzijci koriste plinske peći na bazi kravljeg izmeta

AKHALDABA, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Zhuzhuna Didebashvilisanja o toplini, vrućem čaju, jeftinoj energiji, a najviše o kravljemizmetu. Ta 46-godišnja farmerica iz malog gruzijskog planinskog selaAkhaldabe vjeruje da krave mogu osigurati izvore energije koji ćezaštititi Gruziju od nepredvidljivosti globalnog tržišta plinom.
AKHALDABA, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Zhuzhuna Didebashvili sanja o toplini, vrućem čaju, jeftinoj energiji, a najviše o kravljem izmetu. Ta 46-godišnja farmerica iz malog gruzijskog planinskog sela Akhaldabe vjeruje da krave mogu osigurati izvore energije koji će zaštititi Gruziju od nepredvidljivosti globalnog tržišta plinom.

"Svako jutro, prije nego krenem na posao na svojoj farmi, skuham čaj ili mlijeko na sobnoj plinskoj peći, a sve (plin) dolazi od krava koje držim", kazala je, pokazujući na cijev koja povezuje peć s podzemnim spremištem odakle "crpi" plin od kravljeg izmeta.

Snažnim miješanjem spremišta svakoga dana, ona uzrokuje smrdljivu trulu mješavinu koja proizvodi plin metan pomoću kojega kuha čaj.

Plin joj pomaže da se lakše nosi s manjkom energije s kojim je suočena mala kavkaska država nakon raspada Sovjetskog saveza, kada je Gruzija ostala bez kapaciteta koji bi joj osigurali normalnu opskrbu energijom.

Većina Gruzijaca ne može si priuštiti nadopuniti svoje energetske zalihe skupom izvoznom energijom iz Rusije i Armenije.

Susjeda domišljate Zhuzhune, 62-godišnja Elisabed, ima samo tri krave, ali je, povedena njezinim primjerom, sagradila peć koja joj sada omogućava da pravi zalihe džema za zimnicu.

Tek oko 140 gruzijskih domaćinstava koristi peći na bazi kravljeg izmeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙