FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Insee: rast francuskog gospodarstva iznosit će 1,5 posto

PARIZ, 23. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Francuska statistička agencijaInsee predviđa da će francuski gospodarski rast u ovoj godini iznositi1,5 posto, što je za pola postotnog boda manje od službene vladineprojekcije.
PARIZ, 23. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Francuska statistička agencija Insee predviđa da će francuski gospodarski rast u ovoj godini iznositi 1,5 posto, što je za pola postotnog boda manje od službene vladine projekcije.

Gospodarstvo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju poraslo samo 0,2 posto, što je mnogo niže od procjena Insee agencije koja je očekivala njegov rast od 0,6 posto. Agencija predviđa rast od 0,3 posto u drugom tromjesečju, 0,4 posto u trećem, te 0,6 posto u četvrtom tromjesečju.

Ministar financija Thierry Breton u utorak je revidirao naniže ovogodišnje vladine procjene gospodarskog rasta, s prijašnjih 2,5 na 2 posto uslijed rasta cijena nafte.

"Prognoze su uvijek kockanje", kazao je Michel Devilliers, ekonomist Insee agencije komentirajući razlike u projekcijama agencije i vlade. "Nama se čini da će, prema sadašnjim okolnostima i našim očekivanjima za drugo tromjesečje, rast teško premašiti 1,5 posto".

Prema mišljenju Karine Berger, također ekonomistice Insee agencije, usporavanje gospodarstva početkom godine odražava porast cijena nafte, koje su se nedavno približile 60 dolara po barelu na tržištu u New Yorku.

Zemlje eurozone ne očekuju u ovoj godini gospodarski rast veći od 1,3 posto.

Agencija Insee također je objavila da će francusko tržište rada vjerojatno ostati slabo u prvoj polovici godine, te da bi moglo doživjeti oporavak krajem godine. Stopa nezaposlenosti trenutno doseže 10,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙