FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vlada žrtvovala smanjenje poreza zapošljavanju

PARIZ, 9. lipnja 2005. (Hina/APA) - Novi francuski premijer Dominiquede Villepin žrtvovao je u netom objavljenom vladinom programupredizborno obećanje francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca osmanjenju poreza, usredotočivši se na program zapošljavanja.
PARIZ, 9. lipnja 2005. (Hina/APA) - Novi francuski premijer Dominique de Villepin žrtvovao je u netom objavljenom vladinom programu predizborno obećanje francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca o smanjenju poreza, usredotočivši se na program zapošljavanja.

Chiracovo obećanje iz 2002. o smanjenju poreza na dohodak za trećinu u roku od pet godina dovelo je u nezgodnu poziciju sve financijske ministre u njegovom predsjedničkom mandatu, ponajprije zato što se predizborni program francuskog predsjednika temeljio na pretpostavci o rastu BDP-a od tri posto dok je u stvarnosti stopa rasta ostala osjetno ispod toga praga.

Iako je i sam Chirac u srpnju prošle godine najavio "pauzu" u programu smanjenja poreza za 2005., bivši je ministar gospodarstva i financija Herve Gaymard još početkom godine ustrajao na prvobitnom planu.

Projekt je definitivno pokopan tek u srijedu na prezentaciji vladina programa pred francuskim parlamentom. Novi je premijer naglasio da je odluku o obustavi programa smanjenja poreza donio "u potpunoj suglasnosti s predsjednikom" a promatrači tumače taj potez kao odustajanje od Chiracova predizbornog obećanja.

Novi premijer Villepin obvezao se ograničiti rast javnih izdvajanja na razinu stope inflacije. Doduše, novi premijer nije se odvažio obećati i ograničenje proračunskog deficita u skladu s propisanom granicom pakta o stabilnosti od tri posto BDP-a. Pariz je prekoračio tu granicu 2002., 2003. i 2004.

Villepinovi planovi o izgradnji prometne infrastrukture, čiji je cilj poticanje ulaganja u Francuskoj, neće se financirati iz državnog proračuna već kroz privatizaciju. Tako bi 500 milijuna od ukupno 3,4 milijardi eura, dobivenih nedavnom prodajom 6,2 posto France Telecoma trebalo biti dodijeljeno "Agenciji za inovacije u industriji".

Vladine mjere poticanja zapošljavanja trebale bi pak ukupno stajati 4,5 milijardi eura a u tu su svotu uključena i smanjena izdvajanja poduzeća.

Financijski stručnjaci izrazili su zadovoljstvo najavljenim vladinom mjerama. Emmanuel Ferry iz Exane BNP Paribasa ocijenio ih je "ozbiljnima i pragmatičnima". I Marc Touati iz Natexisa smatra da mjere "idu i pravom smjeru", ali je izrazio razočaranje što je izostala reforma državne uprave i smanjenje broja zaposlenih u javnim službama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙