FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

WASHINGTON - Hrvatsko izaslanstvo koje je vodio ministar financija Ivan Šuker razgovaralo je u Washingtonu s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o zaključenju prvog pregleda stand by aranžmana, korekcijama proračuna za ovu godinu i planovima hrvatske Vlade za strukturne reforme, te je postiglo visok stupanj usuglašenosti. Izaslanstvo je od ponedjeljka do srijede s MMF-om razgovaralo o zaključenju prvog pregleda stand by aranžmana koji je MMF odobrio Hrvatskoj u kolovozu 2004., a Šuker je predstavnicima MMF-a izložio ekonomsku politiku koju hrvatska Vlada namjerava voditi do kraja 2005. godine. "U skladu s time raspravljalo se o korekcijama proračuna koje je Vlada najavila prošli tjedan kao i o planovima na području strukturnih reformi", stoji u priopćenju objavljenom nakon završetka razgovora.

BAGDAD - Tri bombe eksplodirale su u četvrtak u zoru u središtu Bagdada, ubivši najmanje tri osobe i uzdignuvši dim i plamen iznad glavne bagdadske ulice u komercijalnoj četvrti Karrada. Ubijena su tri policajca, a dva su ranjena, kada se bombaš samoubojica automobilom zaletio na njihovu ophodnju, kažu policijski izvori. Druga auto-bomba eksplodirala je u blizini poznate šijitske džamije, pri čemu je stradao za sada nepoznat broj osoba. Kamerman Reutersa vidio je kako su najmanje tri tijela iznesena s poprišta eksplozije. Treća eksplozija zabilježena je nešto kasnije, a policija je još istražuje.

PEKING - Velike poplave koje su zahvatile južnu Kinu do sada su odnijele 80 života, 38 osoba smatra se nestalima, a gotovo 700 tisuća ljudi prisiljeno je na evakuaciju, objavio je u četvrtak kineski list China Daily. List upozorava da najteže tek dolazi, zbog najave obilnih kiša koje bi do kraja tjedna mogle pogoditi južnu i jugoistočnu Kinu. Nabujale rijeke nanijele su najveće štete u regiji Guangxi, gdje su poginule najmanje 32 osobe, a 23 ih se smatra nestalima.

WASHINGTON - Glavna američka obavještajna služba CIA smatra da Irak predstavlja međunarodnu prijetnju da se u toj državi pojave bolje obučeni islamistički teroristi od onih tijekom rata u Afganistanu 1980-ih, a što bi, upozorava, moglo ojačati Osamu bin Ladena i al-Qaidu, izjavio je u srijedu američki dužnosnik iz područja antiterorizma. Tajno izvješće američke obavještajne službe govori da su irački i strani borci razvili širok spektar ubilačkih vještina, od auto-bombi i atentata do dobro koordiniranih konvencionalih napada na policijske i vojne mete. Kada pobune u Iraku završe, islamistički militanti mogli bi se 'raspršiti' u dobro organizirane borbene skupine, koje mogu djelovati po cijelom arapskom svijetu i drugim regijama, uključujući Europu i SAD.

WASHINGTON/NEW YORK - Hrvatski sudac u Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu Budislav Vukas nije u srijedu uspio dobiti i drugi mandat u ovom sudu. Vukas nije uspio dobiti dovoljan broj glasova za reizbor na izborima koji su održani u srijedu u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. On je nakon četvrtog kruga glasovanja povukao svoju kandidaturu nakon što je njegov protukandidat Poljak Stanislaw Pawlak ostvario značajnu prednost u broju glasova, priopćila je hrvatska Misija pri UN-u. Izbori za suce Međunarodnog suda za pravo mora održani su u okviru susreta zemalja stranaka Konvencije UN-a o pravu mora i u njima je sudjelovalo 147 država stranaka.

SANTIAGO - Bivši čileanski diktator Augusto Pinochet u srijedu je navečer otpušten iz vojne bolnice u Santiagu nakon što je u utorak pretrpio blaži moždani udar. Zadnjih godina Pinochet je imao nekoliko blažih moždanih udara, a ovaj posljednji ga je ostavio bez svijesti 30 minuta. Bivši čileanski diktator također pati od dijabetesa, artritisa, demencije, a ugrađen mu je i pacemaker. Takvo zdravstveno stanje razlogom je što je sud u dva navrata blokirao njegovo suđenje zbog brojnih kršenja ljudskih prava tijekom diktature od 1973. do 1990. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙