FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Francusko 'ne' bez osobitog utjecaja na Hrvatsku

ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks ocijenio je danas da francusko 'ne' europskom ustavuneće imati osobito bitnog utjecaja na put Hrvatske prema EU.
ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas da francusko 'ne' europskom ustavu neće imati osobito bitnog utjecaja na put Hrvatske prema EU.

To će imati određeni, no, ne bitni utjecaj, rekao je Šeks u emisiji "S Markova trga" na Hrvatskom radiju.

Šeks smatra da je na putu Hrvatske prema EU najvažnije kako će se ocijeniti sveukupno ispunjavanje pravila igre koje je Hrvatska preuzela.

To će pak, kaže, u bitnome ovisiti o tomu kako će ključne zemlje EU, napose Velika Britanija i skupina zemalja koja ju podupire, procijeniti izvješće glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.

Mogu pretpostaviti da će to izvješće (...) biti vrlo suzdržano u onom ključnom dijelu u kojem Hrvatska nastoji dokazati da je vjerodostojna u ispunjavanju svojih obveza u odnosima s Haaškim sudom, rekao je Šeks.

Istaknuo je da je Hrvatska nastojala i nastoji dokazati da u granicama svojih mogućnosti surađuje (s Haagom), ali da ta suradnja ne znači istodobno prihvaćanje "potpuno neprimjerenih i neistinitih revizija hrvatske povijesti", posebno u tzv. pojašnjavanju i obrazloženju optužnica protiv generala Markača i Čermaka.

Predsjednik Sabora opetuje da hrvatska država, odnosno Vlada treba poduzeti sve, da se te krivotvorine moraju obarati svim pravnim sredstvima.

Naglasio je da će Hrvatska žestoko i oštro osporavati tvrdnje da je Oluja zločinački pothvat u kojem je sudjelovao cijeli politički, vojni i policijski vrh.

Hrvatska će to žestoko i oštro osporavati, a hoće li to utjecati na izvješće haaške tužiteljice - moguće, ali preko toga se jednostavno ne može prijeći, poručio je Šeks.

Šeks smatra da eventualno usporavanje hrvatskog puta u EU ne znači negativnu ocjenu za (samo) premijera i Vladu, nego bi se cijeloj političkoj Hrvatskoj stavila kočnica.

Podsjetio je pritom da je priključenje EU volja i želja svih političkih snaga u Saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙