FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 1. lipnja

ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 1. lipnja:
ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 1. lipnja:

ZAGREB - Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski stiže u višednevni posjet Hrvatskoj. Crvenkovski u Zagreb stiže na poziv predsjednika Stjepana Mesića s kojim će se sastati u 10, 30 sati u Uredu Predsjednika. Izjave za novinare predviđene su u 12.05 sati. (Snimatelji i fotoreporteri bi u Uredu Predsjednika trebali biti do 10 sati a novinari do 11,30 sati). Isti dan Crvenkovski se sastaje s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom (Sabor, 12,35 sati) a u 13,05 sati makedonski predsjednik će posjetiti Vladu, gdje će se sastati s premijerom Ivom Sanaderom. Osim Zagreba, Crvenkovski će posjetiti i Brijune. Posjet završava 3. lipnja.

NIZOZEMSKA - Referendum o europskom ustavu. Oko 11,6 milijuna ljudi ima pravo glasati za ili protiv Ustava EU. Ankete pokazuju da će se Nizozemska pridružiti Francuskoj i odbaciti europski ustav. Zadnju riječ ima parlament (referendum nije obvezujući), no većina političkih stranaka je poručila da će poštivati negativnu odluku ukoliko odaziv birača bude veći od 30 posto. "Nadali smo se izjednačenoj utrci, ali se čini da će "ne" pobjediti", kazao je ministar vanjskih poslova Bernard Bot o mogućem ishodu referenduma.

DEN HAAG - Pred Haškim sudom će se održati statusna konferencija u predmetu Čermak i Markač. Ivan Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin nakon Oluje, i Mladen Markač koji je zapovjedao Specijalnom policijom MUP-a u operaciji, optuženi su u veljači 2004. po sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjene protiv srpskih civila u kninskom kraju tijekom i nakon Oluje, od početka kolovoza do 15. studenoga 1995. Sudu su se predali 11. ožujka a idućeg su dana na prvom pojavljivanju odbacili sve optužbe. Početkom prosinca 2004. pušteni su na slobodu do početka suđenja. Prema najavi Čermakova branitelja Čede Prodanovića, na sjednici će biti riječ o redovitim pitanjima vezanim uz pripreme za suđenje. Ne očekuje se rasprava o prijedlogu nadopunjene optužnice i odgovoru obrane.

ZAGREB - Izaslanstvo Komisije za odnose sa Slovencima u inozemstvu i svijetu Državnog zbora Slovenije, predvođeno Janezom Krambergerom, posjetit će Hrvatski sabor. (10 sati, razgovor s predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiom Radinom. U 12 sati je predviđen susret s potpredsjednicom Sabora Vesnom Pusić).

ZAGREB - Drugi dan trodnevnog panela pod nazivom "Uloga NATO-a i EU u pristupanju novim sigurnosnim izazovima" u organizaciji Instituta za međunarodne odnose (IMO) uz suradnju NATO-ovog Odjela za javnu diplomaciju u Bruxellesu. Cilj stručnog skupa je dobro informirati hrvatsku javnost o integracijama u EU i NATO jer će se o priključenju tim tijelima javnost izjašnjavati referendumom. U 14 sati počinje rasprava o ulozi Hrvatske glede sigurnosti u jugoistočnoj Europi. (Novinarski dom, Perkovčeva 2).

DEN HAAG - Nastavak protuispitivanja svjedoka obrane Obrada Stevanovića na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom.

BEOGRAD - Počinje suđenje Saši Radaku zvanog Cetinja, optuženom za ratne zločine na Ovčari 1991. godine, pred Specijalnim sudom za ratne zločine. On je posljednji uhićen ožujku, a optužen u travnju ove godine. Radak, (46), je 1991. bio pripadnik paravojne postrojbe "Leva supoderica" koju je u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja.

WASHINGTON - State Department će objaviti peto godišnje izvješće o trgovini ljudima u svijetu.

SARAJEVO - Postrojba Oružanih snaga BiH koju čini 36 pirotehničara otputovat će u šestomjesečnu misiju u Irak

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Robert Šalinović

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Večer: Duška Gerić

Tel. 385 1 4808 645

Fax.385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙