FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši pripadnik Ku Klux Klana proglašen krivim za ubojstvo aktivista 1964.

WASHINGTON,21. lipnja 2005.(Hina) - Bivši pripadnik Ku Klux KlanaEdgar Rax Killen proglašen je u utorak krivim za ubojstvo trojiceboraca za prava crnaca u Mississippiju prije 41 godine.
WASHINGTON,21. lipnja 2005.(Hina) - Bivši pripadnik Ku Klux Klana Edgar Rax Killen proglašen je u utorak krivim za ubojstvo trojice boraca za prava crnaca u Mississippiju prije 41 godine.

Porota sastavljena od devet bijelaca i tri crnca nakon razmatranja u ponedjeljak i utorak proglasila je Killena krivim za ubojstvo bez predumišljaja.

Killen je optužen da je kao vođa Ku Klux Klana 21. lipnja 1964. organizirao ubojstvo trojice aktivista, Michaela Schwernera, Andrewa Goodmana i Jamesa Chaneya.

Osamdesetogodišnji Killen, kojega su u sudnicu u gradu Philadelphia u Mississippiju vozili u invalidskim kolicima, mogao bi dobiti do 20 godina zatvora.

Ubojstva trojice aktivista u okrugu Neshoba u Mississippiju pogodila su Ameriku i potaknula pokret za prava crnaca, a prema tom slučaju je 1988. snimljen film "Mississippi u plamenu" u kojemu su glavne uloge imali Gene Hackman i William Dafoe.

Tužitelj je obraćajući se poroti zatražio da ukloni ljagu s Mississippija i pokaže svijetu da se Mississippi promijenio te da privodi pravdi one koji su ubijali kako bi sačuvali rasnu segregaciju tijekom šezdesetih.

Skupina pripadnika Ku Klux Klana otela je na cesti u blizini Philadelphije trojicu mladića, nešto starijih od dvadeset godina, koje su potom pretukli i ustrijelili. Njihova tijela pronađena su nakon 44 dana zakopana u nasipu nakon intenzivne potrage FBI-ja.

Schwerner i Goodman, bijelci iz New Yorka i Chaney, crnac iz Mississippija, pomagali su crncima u Mississippiju da se registriraju za izbore. Na dan kad su ubijeni istraživali su slučaj spaljivanja crnačke crkve kada ih je policija na kratko privela zbog prebreze vožnje. Prema svjedočenjima, Ku Klux Klan je spalio crkvu kako bi trojicu namamio da se vrate u okrug Neshoba. Kad su aktivisti pušteni iz zatvora u Philadelphiji, pripadnici Klana su ih pratili, prisilili da skrenu s puta i zatim ubili.

Killen, radnik u pilani i baptistički svećenik, već je bio pred sudom 1967. zbog kršenja građanskih prava trojice aktivista. Bijela porota, međutim, nije mogla odlučiti o njegovoj krivnji zbog jedne članice koja je rekla da ne može proglasiti krivim svećenika.

Sedmorica drugih optuženika proglašena su krivim, ali nijedan nije odslužio više od šest godina u zatvoru.

Suđenje Killenu jedan je od ponovno otvorenih slučajeva kojima američki Jug nastoji ispraviti svoju rasističku prošlost iz šezdesetih godina obilježenih borbom za prava crnaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙