FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: država se treba uključiti u rješavanje problema stanarskog prava

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stepan Mesićkazao je na današnjem okruglom stolu o stanarskom pravu i zaštićenimnajmoprimaca kako se u rješavanje te problematike mora uključiti idržava.
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stepan Mesić kazao je na današnjem okruglom stolu o stanarskom pravu i zaštićenim najmoprimaca kako se u rješavanje te problematike mora uključiti i država.

Država je odgovorna jer je donijela lošu regulativu koja je izazvala niz problema na tom području, kazao je predsjednik Mesić.

Ukidanjem društvenog vlasništva u problematičan odnos dovedeni su stanari i bivši vlasnici odnosno ljudi koji do tada nisu bili u sukobu, kazao je Mesić. "Ako je donesena odluka da se vlasnik može vratiti u svoj stan stanar je morao dobiti adekvatan stan s pravom otkupa. To bi bilo pravedno rješenje i u tom smislu se mora tražiti izlaz", smatra predsjednik.

Dodao je da su nedorečeni zakoni korišteni i kako bi se nekadašnji državni moćnici za mali novac dočepali vila koje su u najvećem broju također bile nacionalizirane.

Okrugli stol u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) za ljudska prava okupio je stručnjake, nevladine aktiviste, ali i brojne zainteresirane građane.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski naglasio je kako je najvažnije u rješavanju ovog problema pronaći izlaz koji će biti zadovoljavajući za sve strane. Podsjetio je da su osim osoba koje su nekada imale stanarsko pravo u cijeloj priči oštećeni i vlasnici kojima je imovina oduzeta.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Ivan Pađen kazao je da je glavni krivac za brojne slučajeve povrede prava stanara, ali i vlasnika nekvalitetan pravni poredak. "Hrvatska bi trebala iskoristiti zastoj u približavanju Europskoj uniji za normalizaciju pravnog poretka", kazao je Pađen dodajući da bi se takvim reformama riješio i niz drugih problema u sustavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙