FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija obećala da će za dvije godine popraviti stanje ljudskih prava

MOSKVA, 27. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Rusija se obvezala da će za 2godine popraviti stanje ljudskih prava, posebice u Čečeniji, rekao jeu petak povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Alvaro Gil-Robles,nakon susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom.
MOSKVA, 27. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Rusija se obvezala da će za 2 godine popraviti stanje ljudskih prava, posebice u Čečeniji, rekao je u petak povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Alvaro Gil-Robles, nakon susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Mislim da imamo smjernice u pogledu ljudskih prava između Rusije i Vijeća Europe", rekao je Gil-Robles koji je osobno Putinu predao vrlo kritično izvješće na 140 stranica o stanju ljudskih prava u zemlji.

"Rusija je službeno prihvatila to izvješće, predsjednik mi je potvrdio. On je jasno rekao da će vlada raditi na tom izvješću i pripremiti cjeloviti odgovor. Za dvije godine će ispuniti preporuke", nastavio je povjerenik Vijeća Europe.

Putin je u petak u Kremlju primajući Gil-Roblesa istaknuo kako će voditi računa o njihovim zaključcima i da će tijekom sljedeće dvije godine ozbiljno raditi na promjeni stanja u područjima koja ih zabrinjavaju.

Izvješće napravljeno 2004. u dogovoru s Kremljom kritizira nastavak pljački koje vrše savezne snage u Čečeniji i posebice nestanke civila.

Prema riječima povjerenika Vijeća Europe Putin je priznao da se stanje mora popraviti i istaknuo je poteškoće u održavanju reda u maloj republici u kojoj su u zadnjih 10 godina bjesnila dva rata.

Katastrofalno stanje u zatvorima, korupcija i policijsko nasilje, pritisci na medije, nasilje u vojsci su drugi osjetljivi problemi u izvješću.

Predsjednik Putin je istaknuo da se radi o dosta objektivnom tekstu i da je zadovoljan što je primijećen napredak koji je Rusija ostvarila u posljednjih 10 od 15 godina.

Gil-Robles je bio zadovoljan prvom pobjedom: na njegovo traženje su zatvori FSB-a (Savezne službe sigurnosti) prebačeni u nadležnost ministarstva pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙