FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: u četvrtak počinje Ivanjski krijes

KARLOVAC, 21. lipnja 2005. (Hina) - Cjelodnevnim programom 23. lipnja,u četvrtak, održat će se tradicionalni Ivanjski krijes, natjecanjedviju najstarijih karlovačkih gradskih četvrti, Banije i Gaze,najavljeno je danas na konferenciji za novinare organizatora gradskeTurističke zajednice i glavnog sponzora Prodajnog centra "Era".
KARLOVAC, 21. lipnja 2005. (Hina) - Cjelodnevnim programom 23. lipnja, u četvrtak, održat će se tradicionalni Ivanjski krijes, natjecanje dviju najstarijih karlovačkih gradskih četvrti, Banije i Gaze, najavljeno je danas na konferenciji za novinare organizatora gradske Turističke zajednice i glavnog sponzora Prodajnog centra "Era".

Djeci će od 18 do 20 sati svoje vještine prikazati mali vatrogasci, plesači, hokejaši i drugi športaši te Dječji zbor "Notice". Istodobno je na rasporedu malonogometni turnir za odrasle, a nakon toga dvije nove natjecateljske discipline: na Kupi kod Veslačkog kluba u 20 sati počinju utrke u gumenim čamcima i kanuima, a cilj je kod banijskog mosta.

U 21 sat počinje potezanje užeta Banijaca i Gažana, a u 22 sata paljenje krijesa s natjecanjem na čijoj će obali Kupe ivanjski krijes biti veći i dugotrajniji.

Predsjednik gradske četvrti Banije Zvonko Karabogdan rekao je kako nije poznata točna godina početka natjecanja u paljenju ivanjskog krijesa, ali postoje dokazi da je riječ o tradiciji staroj najmanje 200 godina. Zbog ideoloških razloga nakon Drugoga svjetskog rata ivanjski krijes je neko vrijeme bio nazvan Kupski krijes, iako se i tada palio na Ivanje, blagdan sv. Ivana Krstitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙