FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ismail Kadare dobio prvu međunarodnu nagradu Man Booker

LONDON, 2. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Albanski romanopisac nastanjen uFrancuskoj Ismail Kadare dobio je u četvrtak prvu međunarodnu nagraduMan Booker, inačicu britanske književne nagrade Booker, jedne odnajuglednijih u svijetu.
LONDON, 2. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Albanski romanopisac nastanjen u Francuskoj Ismail Kadare dobio je u četvrtak prvu međunarodnu nagradu Man Booker, inačicu britanske književne nagrade Booker, jedne od najuglednijih u svijetu.

Kadare je "univerzalni pisac koji piše u tradiciji koja vuče korijene od Homera", istaknuo je ocjenjivački sud kojim je predsjedao britanski književnik John Carey.

Novoutemeljena međunarodna nagrada Man Booker koja će se dodijeljivati svake druge godine donosi dobitniku 60.000 funta (87.300 eura), a za nju se mogu natjecati autori i autorice bilo koje nacionalnosti ukoliko im je djelo objavljeno na engleskom jeziku. U tom se slučaju dodatna nagrada u iznosu od 15.000 funta (21.800 eura) dodjeljuje prevoditelju.

Ismail Kadare (69) autor je, među ostalim, "Spritusa", "Albanskih proljeća" i "Prelomljenog aprila". Natjecao se među dvadesetak pisaca, među kojima su bili Nijemac Guenter Grass, Egipćanin Naguib Mahfouz, Japanac Kenzaburo Oe i Amerikanac Philip Roth.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙