FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Redovnici će kamerama čitati drevne spise

BRDO SINAJ, 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Najstariji samostan nasvijetu planira koristiti ultramoderne kamere kako bi dao novosvijetlo drevnim kršćanskim spisima koje stoljećima čuva među svojimutvrđenim zidinama na brdu Sinaj.
BRDO SINAJ, 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Najstariji samostan na svijetu planira koristiti ultramoderne kamere kako bi dao novo svijetlo drevnim kršćanskim spisima koje stoljećima čuva među svojim utvrđenim zidinama na brdu Sinaj.

Samostan sv. Katarine očekuje da će ta napredna tehnologija omogućiti dublje razumjevanje nekih od najstarijih kršćanskih tekstova na svijetu, uključujući i Sinajski kodeks, najstariju Bibliju na svijetu.

Tehnologija, poznata kao hiperspektralno snimanje, uključuje kameru koja fotografira tekst u različitom spektru svijetla otkrivajući nevidljive dijelove izblijedile vremenom ili prekrivene naknadnim pisanjem.

To će omogućiti studentima da razumiju izmjene u tekstu grčkog Sinajskog kodeksa, napisanog između 330 i 350 godine, kojeg se smatra jednom od 50 preslika koje je dao izraditi rimski car Konstantin.

U zajedničkom projektu sa samostanom, knjižnice u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Rusiji, koje zajedno posjeduju glavninu manuskripta skenirati će stranice i fragmente teksta kako bi ih digitalno objedinile u faksimil.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙