FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zaboku se održava Sedmi kongres hrvatskih esperantista

ZABOK, 18. lipnja 2005. (Hina) - Stotinjak esperantista iz Hrvatskesudjeluje na dvodnevnome Sedmom kongresu hrvatskih esperantista uZaboku, koji pod pokroviteljstvom predsjednika Republike StjepanaMesića organiziraju Hrvatski savez za esperanto i zabočko Gradskopoglavarstvo.
ZABOK, 18. lipnja 2005. (Hina) - Stotinjak esperantista iz Hrvatske sudjeluje na dvodnevnome Sedmom kongresu hrvatskih esperantista u Zaboku, koji pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića organiziraju Hrvatski savez za esperanto i zabočko Gradsko poglavarstvo.

Glavne teme su "Esperanto - službeni jezik Europske unije" i "Politička misao u Hrvatskome zagorju: Od ilirizma do samostalne države".

Dr. Zlatko Hinšt, Vjekoslav Morankić, Zlatko Tišljar i podpredsjednik Hrvatskoga saveza za esperanto mr. Radenko Milošević govorili su o zamisli da esperanto bude službeni jezik u Europskoj uniji jer se njime, osim u literaturi, može služiti u političkom životu i svakodnevnoj komunikaciji. Time bi se, rečeno je, smanjili troškovi Europskog parlamenta s obzirom na to da svaki njegov član ima pravo na prevoditelja.

Nakon današnjega službenog dijela, Kongres završava izletom esperantista koji će obići kulturne i povijesne znamenitosti Hrvatskoga zagorja.

Esperantski pokret u Hrvatskoj osnovan je godine 1907. u Rijeci. Hrvatski savez za esperanto sastoji se od četiri državne organizacije: Hrvatskoga saveza slijepih esperantista, Hrvatske esperantske mladeži, Hrvatskoga društva željezničara i Hrvatskoga saveza za esperanto kao krovne udruge, s organizacijama u Rijeci, Splitu, Karlovcu, Varaždinu i Osijeku te dvjema u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙