FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo međunarodni skup "EU i jadranska regija - razvitak i mogućnosti"

SPLIT, 17. lipnja 2005.(Hina) - U Splitu je danas počela dvodnevnameđunarodna konferencija "Europska unija i jadranska regija - razvitaki mogućnosti", koja se održava pod pokroviteljstvom talijanskog UredaEuropskog parlamenta.
SPLIT, 17. lipnja 2005.(Hina) - U Splitu je danas počela dvodnevna međunarodna konferencija "Europska unija i jadranska regija - razvitak i mogućnosti", koja se održava pod pokroviteljstvom talijanskog Ureda Europskog parlamenta.

Na skupu u Županijskoj gospodarskoj komori, koji se održava u sklopu programa "Akcijski plan za Jadran 2020.", sudjeluje 50-ak stručnjaka iz zemalja Jadransko-jonske regije i Unije baltičkih gradova.

Skup su pozdravili gradonačelnik Miroslav Buličić, predsjednica Županijske komore Jadranka Radovanić i talijanski konzul u Splitu Marco Nobilli.

Pomoćnik direktora Ureda Europskog parlamenta u Italiji Paolo Meucci govorio je o izazovima i proračunu proširene Unije od 2007. do 2013. i ulozi Europskog parlamenta.

Središnja tema prvog dijela skupa bila je budućnost teritorijalne kooperacije Europske unije, odnosno uloga istočnojadranskih zemalja te jadranskih gradova i regija. Važan dio rasprave odnosi se na prevenciju pomorskih nesreća.

Popodne se raspravlja o politici održivosti za gradove i regije na Jadranu, u sklopu čega su iznesena izvješća o održivosti i pokazateljima za potrebe "Akcijskog plana za Jadran".

Prva faza "Akcijskog plana" koja se provodi do 2020. stajat će oko milijun eura, a obuhvaća snimanje stanja u pojedinim gradovima i regijama sedam zemalja. Split je već prikupio i izradio opsežnu dokumentaciju o onečišćenju zraka i vode na splitskom području, o broju i vrstama ptica u gradskim i prigradskim područjima te o broju putnika koji se služe autobusnim prijevozom po pojedinim gradskim četvrtima, što je važan pokazatelj rasta onečišćenja u prometu, rečeno je na skupu.

"Akcijski plan za Jadran" podprojekt je programa Europske unije INTERREG III C, koji se financira iz regionalnih razvojnih fondova EU-a, a sufinancira ga talijanska vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙