FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poziv hrvatskoj vlasti i građanima u povodu europskog Dana bez GMO-a

ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Društvo za unapređenje kvaliteteživljenja Makronova, Zelena akcija i izdavačka kuća Biovega danas su -u sklopu akcije "Javnost ima pravo znati" i u povodu europskeinicijative Dan bez GMO-a - pozvali hrvatsku javnost te državne iopćinske vlasti da učine sve kako bi Hrvatska bila zemlja bezgenetički preinačenih organizama u okolišu.
ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Društvo za unapređenje kvalitete življenja Makronova, Zelena akcija i izdavačka kuća Biovega danas su - u sklopu akcije "Javnost ima pravo znati" i u povodu europske inicijative Dan bez GMO-a - pozvali hrvatsku javnost te državne i općinske vlasti da učine sve kako bi Hrvatska bila zemlja bez genetički preinačenih organizama u okolišu.

Na Trgu bana Jelačića organizirano je potpisivanje peticije kojom se od Vlade traži da se građani obavijeste o genetički preinačenim organizmima (GMO) i njihovu puštanju u okoliš.

Peticija se potpisuje do 14 sati, a idućeg se tjedna može potpisati u Makronova centru u Ilici 72 te u sjedištu Zelene akcije.

Organizatori pozivaju građane da bojkotiraju proizvode koje su nastali na osnovi GMO-a i proizvode koji ih sadržavaju te tvrtke koje ih proizvode.

Hrvatske županije i općine pozivaju da se pridruže mnogim europskim pokrajinama i da svoja područja proglase zonama bez GMO-a. Spomenute ekološke udruge podsjećaju kako je to već učinilo već osam županija u Hrvatskoj, pozivajući se na Zakon o genetski modificiranim organizmima.

U organizaciji Društva za unapređenje kvalitete življenja Makronove, Zelene akcije i izdavačke kuće Biovege, u Zagrebu su protekla dva dana boravili i predavanja održali ugledni stručnjaci za genetički preinačene organizme - američki znanstvenik Jeffrey Smith, autor bestselera "Sjeme obmane", i mađarski znanstvenik dr. Arpad Pusztai, koji je 1999., radeći tada na škotskom Institutu "Rowett", proveo prvo detaljno istraživanje o utjecaju GMO hrane na zdravlje, a ubrzo je nakon toga umirovljen.

Ta dvojica znanstvenika danas su na Trgu bana Jelačića također održali predavanje o opasnosti GMO-a za zdravlje čovjeka i njegovu prikrivanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙