FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman ponudio ostavku

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog istinskogpreporoda (HIP) Miroslav Tuđman danas je izvijestio da je stranačkimtijelima ponudio ostavku na čelno mjesto stranke nakon loših izbornihrezultata na nedjeljnim lokalnim izborima.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog istinskog preporoda (HIP) Miroslav Tuđman danas je izvijestio da je stranačkim tijelima ponudio ostavku na čelno mjesto stranke nakon loših izbornih rezultata na nedjeljnim lokalnim izborima.

Miroslav Tuđman je na konferenciji za novinare napomenuo da odustaje od operativnog stranačkog rada, ali ne i od svojih uvjerenja koja je kroz stranački program zastupao.

"Kroz Treći put zagovarali smo objedinjavanje stranaka na strategiji dugoročnog razvoja Hrvatske i uspostavu partnerskih odnosa Hrvatske i Europske unije", naglasio je.

Dodao je da će nastaviti djelovati na tim temeljima i baviti se znanstvenim radom te je najavio da će u jesen dovršiti rukopis s dokumentima u kojem se, uz ostalo, osvrće i na svjedočenje predsjednika Stjepana Mesića kao jednog od svjedoka u Haagu.

Napomenuo je da je Treći put danas uputio Europskom parlamentu i Vijeću sigurnosti UN-a prosvjednu peticiju kao reakciju na proširenje haške optužnice u kojemu se hrvatsko državno i vojno vodstvo optužuje za zločinački pothvat.

Peticiju, koju se potpisivalo na više mjesta u Hrvatskoj, potpisali su brojni hrvatski građani, među kojima i nekolicina bivših visokih državnih dužnosnika, primjerice Franjo Gregurić, Mirko Valentić, Zdravko Tomac, Borislav Škegro, Ljerka Mintas-Hodak, brojni generali, akademici i drugi pripadnici političkoga, kulturnog i javnog života u Hrvatskoj, rekao je Miroslav Tuđman.

Ocijenio je i da Hrvatska danas na pogrešan način surađuje s Haškim sudom jer je suradnja prebačena u političku dimenziju te da se takvim optužnicama protiv hrvatskih građana zapravo daje prednost onima koji su izvršili agresiju na Hrvatsku.

Miroslav Tuđman zato je zaključio da je cilj takvih haških optužnica discipliniranje Hrvatske i njezino dovođenje na tzv. zapadni Balkan.

Dodao je da "sadašnja vlast nije u stanju to prepoznati niti se s time suočiti".

Miroslav Tuđman rekao je i kako je loše što je Hrvatska "digla ruke" od međunarodnih i ustavnih obveza prema Hrvatima u BiH.

Osvrćući se na nedjeljno okupljanje oko 15 tisuća pristaša Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i sljedbenika četničkog ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, na Ravnoj Gori, u Srbiji, u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, naglasio je kako je "sramotno pretvaranje četnika u navodne antifašiste".

Predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Zdravko Tomac, koji zajedno sa strankom Miroslava Tuđmana čine Treći put, nije bio na konferenciji za novinare zbog smrtnog slučaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙