FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ilok: "Konji - kulturna baština Republike Hrvatske"

ILOK,21. svibnja 2005.(Hina) - U srednjovjekovnoj jezgri Iloka danas jeprikazano kulturno-baštinsko naslijeđe 19. stoljeća, nazvano "Konji -kulturna baština Republike Hrvatske".
ILOK,21. svibnja 2005.(Hina) - U srednjovjekovnoj jezgri Iloka danas je prikazano kulturno-baštinsko naslijeđe 19. stoljeća, nazvano "Konji - kulturna baština Republike Hrvatske".

Program, u organizaciji Promotorsko-producentsko-markentičke kuće "Vitron" iz Zagreba, počeo je predstavljanjem knjige ravnatelja iločkoga Gradskog muzeja Mate Batorovića "Zapisi i zanimljivosti o konjima".

Po riječima samog autora, gotovo 200 stranica knjige sadržava mnogobrojne zapise, opažanja i spoznaje koje je Batorović prikupio istražujući povijest i razvoj konjogojstva na iločkome i širemu srijemskom području.

U "Zapise i zanimljivosti o konjima" Mato Batorović uvrstio je i citate vezane uz konje, konjogojstvo i jahanje koje je pronašao u Bibliji, etnografske zapise o konjima i običajima, te zapise o konjima na medaljama i filateliji.

Osim autora, o knjizi je govorio i dr. Bogdan Mesinger iz Osijeka.

U kuriji Brnjaković otvorena je prva samostalna izložba slika Đurđice Orčić iz Subotice "Ljepota prošlosti i sadašanjosti".

Istodobno se u iločkoj srednjovjekovnoj jezgri održavala i likovna kolonija Hrvatskoga kulturnog centra "Bunjevačko kolo" iz Subotice s temom konji i dvorci, te edukativna radionica izrade slika i predmeta od slame koju su vodile članice Hrvatskoga kulturno-prosvjetnog društva "Matija Gubec" iz vojvođanskog mjesta Tavankuta.

Posjetiteljima su prikazni i običaji hrvatskoga plemstva s kraja 19. stoljeća, poput lova sa sokolima i mačevanja, čiji su sudionici bili odjeveni u odjeću tog doba.

Program je imao i humanitarno obilježje jer je dio novca od prodaje knjiga i umjetničkih dijela nastalih danas u Iloku namijenjen Udruzi za rehabilitacijsko jahanje "DIV" u Iloku i Vukovaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙